En överenskommelse mellan landskapsfogdeämbetet och en enskild näringsidkare stod i fokus under en rättegång i Ålands tingsätt i fredags.
Landskapsåklagare Jens-Erik Budd yrkar på straff för grov förskingring. Han anser att den åtalade mannen olovligen tillägnat sig drygt 10.000 euro.
Åtalet gäller händelser för ett par år sedan. Mannen skulle leverera en anläggning till ett åländskt företag. Men eftersom han hade obetalda skulder till helt andra fordringsägare blev hans näringsinkomster utmätta av landskapsfogdeämbetet. Kunden i mannens pågående projektet betalade därför 29.000 euro till landskapsfogdeämbetet.
För att mannen skulle kunna avsluta projektet slöt han och landskapsfogdeämbetet en överenskommelse som gick ut på att mannen skulle få tillbaka pengar som utmätts.
Han fick tillbaka drygt 14.000 euro. Enligt åklagaren och landskapsfogdeämbetet var det här en specifik summa som motsvarade fakturor från projektet som behövde betalas. Pengarna skulle gå till exakt detta ändamål, enligt Jens-Erik Budd.
–Han har inte haft rätt att överlåta utmätt egendom till någon annan, säger han.
Mannen betalade fakturorna till viss del, med cirka 4.000 euro. Det är det resterande beloppet på drygt 10.000 euro som mannen, enligt åklagaren, har förskingrat och använt till privat konsumtion.
–Det är uppenbart att han inte fick använda pengarna för att åka på en resa för 6.000 euro. Det här var inte pengar som han hade rätt att förfoga över, säger Jens-Erik Budd.
Ville slutföra projekt
Mannen bestrider åtalet och menar att överenskommelsen hade en annan innebörd.
–Överenskommelsen var aldrig att han skulle betala vissa specifika räkningar. Han fick pengarna för att kunna slutföra projektet, säger mannens advokat Erik Scheinin från advokatbyrå Pontus Lindberg & co.
Enligt Erik Scheinin innebar överenskommelsen att hela betalningen på 29.000 euro skulle användas till detta. Om mannen hade fått hela summan skulle projektet ha kunnat färdigställas och mannen kunde ha tjänat pengar. Men endast 14.000 euro betalades ut. 15.000 euro betalades till andra fordringsägare, i strid med överenskommelsen, enligt Erik Scheinin.
–Det gjorde att det blev omöjligt för honom att fortsätta med projektet.
Angående mannens resa säger Erik Scheinin att han inte åkte på semester till Thailand eller så.
–Han försökte hela tiden slutföra projektet. Resan gick till Sverige för att köpa varor.
Olyckligt men självklart
I den omstridda överenskommelsen står att beloppet från kunden ska betalas tillbaka till mannen.
–Det är utgångsläget, säger Erik Scheinin.
Jens-Erik Budd tycker att det är olyckligt att det inte står i överenskommelsen att pengarna skulle användas till fakturorna. Men han tycker att det är självklart att det är så.
–Om han fritt fick disponera pengarna skulle det göra hela utmätningen onödig. Det är självklart att det fanns villkor, säger han.
Landskapsfogde Bernt-Johan Jansson representerar målsäganden. Han påpekar att utmätningen av betalningen på 29.000 euro gjordes för att betala andra borgenärers fordringar. Men ett visst belopp skulle frisläppas för att mannens projekt skulle slutföras, säger han.
Anna Jakobsson