Ålandstidningen har i flera omgångar berättat om de enorma mängder skog, uppskattningsvis 800.000-1.000.000 kubikmeter, som ska upparbetas efter stormen Alfrida.
För Fastighetsverket, som förvaltar landskapets skog, börjar nu merparten av den stormdrabbade skogen vara uppredd.
Skogsförvaltare Ray Holmlund berättar att man under året avverkat sammanlagt 15.500 kubikmeter skog.
– Det är tre gånger mer än ett normalår.
Under våren kapade man för egen maskin fallna träd och för att inte boka upp alla de åländska skogsmaskinerna anlitades därefter det Pargasbaserade bolaget Parforest för att få ut virket ur skogen.
Nettoförlusten 100.000 euro
Fortfarande återstår en del avverkning, bland annat från holmar och andra svåråtkomliga ställen. Något Ray Holmlund hoppas ska blir gjort under våren. Men i och med att merparten av skogen är avverkad har man också kunnat titta närmare på de ekonomiska effekterna av stormen.
Intäkterna från virket uppgår under året till 478.000 euro och kostnaderna till 237.000 euro – varför det i bokföringen för 2019 uppstår ett överskott på 241.000 euro.
Men Ray Holmlund säger att det inte är hela bilden av de ekonomiska effekterna eftersom normal avverkning är effektivare – och tittar man på nettot vid normal avverkning av samma mängd så borde Fastighetsverket ha tjänat 100.000 euro mer.
– Det beror på att man får mindre timmer när man avverkar stormskadad skog. Andelen är bara cirka 19 procent jämfört med totalt 40-50 procent. Det har främst att göra med sprickbildningar som gör att man får mer massaved, som är sämre betald.
Samtidigt är upparbetningskostnaderna högre för skog som har blåst omkull, framför allt på grund av att det inte är lika effektivt.
– Så inkomsterna är lägre och kostnaderna högre.
Blir träd kvar
Ray Holmlund säger att skogen numera ser förhållandevis bra ut och förutom den ekonomiska skadan får man också räkna med en del merarbete i framtiden.
– Vi har skötselavverkningar ett par år framöver och skogsmarken måste förnyas. Så det finns att reda upp i några år.
En annan negativ aspekt som man inte helt och hållet kan undanröja är de skadeinsekter som angriper liggande träd.
– Det finns ingen realistisk möjlighet att få undan varenda stormskadat träd och de är en grogrund för skadeinsekter. Men vilka konsekvenser det får vet vi inte.
Mycket kvar
Trots att landskapet är Ålands enskilt största skogsägare är det som Fastighetsverket rett upp bara en bråkdel av den skog som föll i samband med Alfrida.
På Ålands skogsindustrier säger skogschef Oskar Qvarnström att det fortfarande finns många vindfällen kvar, trots att man själv avverkat 350.000 kubikmeter skog – att jämföra med cirka 220.000 kubikmeter ett normalt år.
– Tillsammans med konkurrerande verksamheter har över en halv miljon kubikmeter avverkats och för egen del räknar vi med att avverka 400.000 kubikmeter innan året är slut.
Precis som Ray Holmlund säger Oskar Qvarnström att utdrivningen av stormskadad skog är dyrare än den vid normal utdrivning.
– Men jag skulle inte säga att det är någon avsevärd skillnad i andelen timmer. Vi har försökt ha manuella rotkapare som går före maskinerna och förbereder avverkningen. På det viset sparar man mycket timmer.
Tvingats sälja
På grund av de stora volymerna har man man på Ålands skogsindustrier dessutom varit tvungna att sälja en del virke man inte själv har utrymme att vidareförädla.
– Då blir nettot lägre och det ger också en aningen lägre ersättning till skogsägaren, säger Oskar Qvarnström.
Vad avverkningen i sin helhet får för ekonomisk betydelse kan han däremot inte ännu svara på.
– Vi vill kunna ta hand om så stora volymer som möjligt. De stora timmerposterna är gjorda och nu försöker vi bygga upp timmerlagrena igen till vintern. Men det är svårt att spekulera i de ekonomiska följderna när vi ännu är mitt upp i det.
Kevin Eriksson