Fyra fall av covid-19 bekräftades på Åland i förra veckan, säger landskapsläkare Knut Lönnroth under landskapets webbsända pressinformation på måndagen.
Det är fler fall än veckan innan.
– Men samtliga fyra fall hör ihop i samma kluster, säger han.
För det första av de fyra fallen kunde man först inte utesluta samhällssmitta
– Sedan, efter lite mer analys, kunde man ändå med ganska stor sannolikhet koppla det till inresa utifrån, säger Knut Lönnroth.
De därpå följande fallen uppstod efter smittspridning inom familjen. Ett flertal personer försattes i karantän.
– Man har testat ganska många, om inte alla, som sitter i karantän och den första testomgången var negativ. Man har inte hittat några ytterligare fall där, men det får vi nog ta höjd för, säger Knut Lönnroth.
Accelerationsfasen
Även om förra veckans fall nu tolkas som en smitta som kom utifrån ska man tänka att det finns fortsatt dolda smittkedjor på Åland. enligt Knut Lönnroth.
– Vi behöver ha kvar en hel del restriktioner och rekommendationer.
Åland är i accelerationsfasen, vilket är en fas lägre än spridningsfasen. 14-dagarsincidensen är 20 fall per 100.000 personer. Det har varit ett fall av samhällssmitta under de senaste två veckorna. Det var för cirka två veckor sedan. Ingen med covid-19 vårdas på sjukhus för tillfället.
– Däremot är det långt ifrån lugnt i omvärlden, påminner Knut Lönnroth.
Bland annat i Stockholm och Uppsala har smittalen gått upp på nytt.
Närundervisning efter påsk
En förändring i de åländska rekommendationerna görs nu. Man tar bort rekommendationen om distansundervisning för gymnasium, högskola och inom den fria bildningen från och med den 5 april.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen säger under pressinformationen att 6.015 personer på Åland har fått en första dos av vaccin. Det är 24 procent av befolkningen som är 16 år och äldre.
Vice lantråd Harry Jansson (C) säger att landskapsregeringen hoppas att ålänningarna inför påsken på nytt ska ta ansvar för att inte umgås i större sammanhang.
– Vi håller avstånd och vi försöker att begränsa antalet närvarande, i händelse av att någon skulle råka vara smittbärare, säger han.