Artikeln är skriven av arkeologen Hanna Kivikero tillsammans med Viktor Eriksson från föreningen Archipelago Pares. Den grundar sig på utgrävningar som tidigare gjorts vid Kökars kloster.
– Vi har undersökt benmaterial som man hittat när man gjort utgrävningar genom åren. Det är inget nytt material men däremot har vi tittat på det på ett annat sätt än man gjort tidigare, säger Viktor Eriksson.
Initiativet till projektet togs av Hanna Kivikero som jobbar som arkeologisk forskare vid Helsingfors universitet.
– Hanna hörde av sig och undrade om vi tillsammans skulle titta närmare på de här fågelbenen. Det är hon som har gjort det stora akademiska jobbet, sedan har jag fyllt i med den lokalkunskap som jag har kunnat bidra med, säger Viktor Eriksson.
Hanna Kivikero och Viktor Eriksson har undersökt benen som är från 1400–1700-talet för att ta reda på hur man fångat, styckat, förvarat och tillrett fåglarna.
– Grundtanken varför Hanna ville skriva artikeln var för att visa hur stor del av kosten som bestod av sjöfågel förr. Man kan tänka att det är självklart men det är alltid bra om det finns arkeologiska bevis för att det har varit på ett visst sätt, säger Viktor Eriksson.
Viktig historik plats
Fågelbenen visade att man tagit vara på sjöfågel på liknande sätt under flera århundraden.
– Det var överraskande mycket sjöfågelben i förhållande till tamfågel. Det var främst sådana arter som är på Åland under våren, som ejder, svärta och alfågel, säger Viktor Eriksson.
Hanna Kivikero har tidigare undersökt arkeologiska fynd och hur matvanorna har varit vid Kastelholms slott.
– Just Kökars kloster har inte undersökts så mycket på matsidan. Klostret är en viktig historisk plats på Åland och det är intressant att göra paralleller mellan kloster på finska och svenska kusten, men också i inlandet. Man kan se tydliga skillnader i vad man har ätit, säger Viktor Eriksson.
Viktor Eriksson tycker att projektet har varit särskilt intressant med anledning av kopplingen till skärgården.
– Vi kan visa på en månghundraårig tradition och hur betydelsefulla sjöfåglarna har varit i den åländska skärgårdsdieten. Man förstår att sjöfåglarna varit viktiga, men det har inte riktigt funnits bevis för det förut. Utredningen hjälper att beskriva kulturarvet som finns i skärgården här på Åland, säger Viktor Eriksson.