Studien presenterades i ett reportage under tisdagen i den amerikanska tidskriften Journal of The American Medical Association (Jama). I den slår man fast att för patienter som använder blodtrycksmedicin kan effekten bli större av att byta läkemedel, än att dubblera den befintliga medicinen.
– I vår studie framgår tydligt att vissa patienter fick lägre blodtryck av ett läkemedel än av ett annat. Den här effekten är så stor att den är kliniskt relevant, säger Johan Sundström, professor vid Anders Wiklöf-institutet i Uppsala, i ett pressmeddelande.
280 patienter i Uppsala deltog i studien. Samtliga fick prova fyra olika läkemedel under ett år och forskarna såg att effekten varierade kraftigt mellan olika individer, och att det var tydligt att vissa patienter fick lägre blodtryck av ett speciellt läkemedel än av ett annat.
Utmanar strategierna
Det här, menar institutet, utmanar den strategi som rekommenderas i aktuella behandlingsriktlinjer där fyra läkemedelsgrupper rekommenderas för alla patienter med högt blodtryck.
– Om man individanpassar medicineringen, kan man få bättre effekt än om man gör ett slumpvis val av läkemedel bland dessa fyra läkemedelsgrupper. Vår studie visar att med rätt läkemedel kan patienten få lägre blodtryck och därmed förmodligen snabbare uppnå ett bättre skydd mot framtida hjärt-kärlsjukdomar, säger Johan Sundström.
Anders Wiklöf-institutet för hjärtforskning, instiftat vid Uppsala universitet, startade för tre år sedan efter en donation av ålänningen Anders Wiklöf. Han donerade nyligen ytterligare medel för att forskningen ska kunna fortgå åtminstone tre år till.