Åland är en av sex orter i det EU-finansierade projektet EmpowerUs, inriktat på att stärka kustsamhällen. På Åland fokuserar man på att förbättra fiskerisektorn genom ett pilotprojekt med en budget på 50.000 euro. Projektet leds lokalt av Fiskeribyrån och Naturresursinstitutet i Finland (Luke), och involverar lokalbefolkningen.
I tisdags ordnade Fiskeribyrån och Luke en workshop för berörda aktörer som yrkesfiskare, turismföretagare, vattenägare, sportfiskare och intresseorganisationer. Även EmpowerUs-projektledaren Cecilie Bratt från Nordlands forskningsinstitut medverkade.
– Det var väldigt bra diskussioner som engagerade, säger hon.
Kustfiske hotat
Fiskeribyrån anställde tidigare i år Viktor Eriksson för att jobba 50 procent med projektet, och han berättar att forskaren Kristina Svels från Luke spelade en central roll i att Åland togs med i projektet.
– Institutet blev inbjudet till projektet och hon ville att det skulle göras på Åland, för att det är ett unikt, litet samhälle med hög grad av egenbestämmanderätt, säger han.
– Fisket i alla Östersjöländer är under hot, Åland är en del av det. Det är ingen tvekan om att småskaligt fiske kan vara på utgående inom det närmaste decenniet om inget görs, säger Kristina Svels.
Då det är ett större projekt som involverar mycket pengar involverades landskapsregeringen (LR) som en part.
– Projektet är helt EU-finansierat, det går inte åt åländska skattepengar. Det finns en enorm resursbas med 16 medverkade forskningsinstitut och universitet, många kunniga människor är med och bidrar, säger Viktor Eriksson.
Unik äganderätt
Tidigare i år har det genomförts intervjuer och workshops på Åland. Vid den senaste workshopen i tisdags utvärderade deltagarna fyra förslag på pilotprojekt (se faktarutan).
– Alla förslagen väckte tankar. Man pratar om fisk och fiskeri inom många olika sektorer men det har en tendens att bli snävt när varje grupp pratar enskilt, man måste prata tillsammans, säger Viktor Eriksson.
Kristina Svels och Viktor Eriksson lyfter att den privata äganderätten på Åland gör många invånare till vattenägare, något som är unikt jämfört med andra länder.
– Man äger sina vatten och har genom det möjlighet att påverka vad som görs med dem och vem som får fiska på dem. Det vore viktigt att vattenägarna engagerar sig, säger Kristina Svels.
Var det någon debatt kring förslagen som brände till?
– Det var mycket diskussioner om fritids- och turistfiske. Det finns väldigt lite data i dag om den sektorn och hur mycket fisk de fiskar. Yrkesfiskarna är rigoröst kontrollerade, det är redan maxat. Så fort du vill sälja en fisk är det omfattande kontroller, men säljer du fiske är det inga. Det är upp till vattenägarna att kontrollera och se till att det sköts på ett hållbart sätt. Ska det kontrolleras mer är det inom turismfisket, men hur ska man göra det? All byråkrati skapar merarbete, säger Viktor Eriksson.
Lansering i mars
Efter att de olika aktörerna fått säga sitt ska Fiskeribyrån och Luke nu bestämma vilket av projekten som ska lanseras.
– Vi har olika favoriter, och kombinationer också, säger Kristina Svels.
– Projektet vi väljer ska påverka så många som möjligt och vara realistiskt att genomföra, säger Viktor Eriksson.
I mars 2024 ska piloten initieras och pågå i ett år. Hösten 2025 ska det vara genomfört och utvärderat.