Samtidigt som politiska diskussioner förs bakom stängda dörrar är vårfågeljakten ett hett samtalsämne bland jägarna. En av dem, jägaren Daniel Eriksson från Finström, har startat ett upprop för vårjakten på Facebook. Han uppmanar ålänningarna att dela och gilla hans text för att på det sättet ge regeringen mandat för det vårjaktsbeslut som ska tas inom kort. På söndagen hade texten delats 300 gånger och närmare 360 personer hade tryckt på gillaknappen.
– Jag har fått mycket respons från både jägare och ickejägare och den är uteslutande positiv. Det verkar finnas ett brett stöd för fortsatt vårfågeljakt.
Vårjakt även på andra arter än guding borde bli tillåten, anser han. De arter han lyfter fram är hane av småskrake och hane av svärta.
– Dessa arter finns det inte tillgång till på hösten.
Kan göras undantag
Hans åsikt är att införande av selektiv jakt på dessa arter är något som kan göras utan att fråga EU om lov.
– Jag är i viss mån insatt i fågeldirektivet och där finns det undantag om att man får jaga arter som inte finns här på hösten.
Tillgången på svärta har ökat explosionsartat i Eckerö skärgård, säger Daniel Eriksson. Det är där han oftast jagar om våren. Det har gått från något par under jakttiden för 20 år sedan till att det nu är den dominerande arten.
– Men detta kan variera på olika delar av Åland. Låt de lokala jägarorganisationerna bestämma var vårjakten tillåts och var den inte tillåts.
Intresset måste hållas uppe
Daniel Eriksson är skeptisk till att Åland skulle få tillbaka ejderjakten efter ett tvåårigt uppehåll – åtminstone om andra arter inte jagas under tiden.
– Efter två år hinner intresset från jägarhåll svalna och predatorerna härjar på våra skär med färre fågel som följd – totalt sett mindre sannolikhet att ejderjakten återinförs.
Nils Torvalds nämner jaktvårdsföreningarnas betydelse för att hålla mårdhundsstammen i schack.
– Det är väl ingen som på allvar tror att jägarna kommer att öka sin viltvårdande insats om huvudmotivet att vistas i skären tas bort, frågar sig Daniel Eriksson.
Daniel Eriksson för också fram en del tankar kring jakttiderna. Han är av åsikten att jakttiden borde tidigareläggas till den 10 april och får pågå till den 25 maj eller tills dess kvoten är fylld för respektive art.
– Med tanke på att det ändå tillåts att skjutas endast ett bestämt antal fåglar torde inte längden på jakttiden spela stor roll.
Annika Kullman