Ålandstidningen skrev i måndagens tidning om Jord- och skogsbruksministeriets åtgärder för att både kommersiellt laxfiske och fritidsfiske av lax ska kunna ske med start den 27 maj.
Enligt Tom Karlsson har åtgärderna skickats till EU-kommissionen, som ska ta ställning till dem.
– Det är klart att det är positivt om det går igenom. Men vi drar inte några stora växlar på det. Det är helt beroende av vad Finland kan åstadkomma, säger han.
Men om laxfisket inleds i maj i enlighet med ministeriets upplägg kring ett vetenskapligt fiske så omfattas även Åland det, säger Tom Karlsson.
– Vi får den andel vi har av den tilldelade kvoten.
Inget svar än
Än så länge har inget svar kommit från EU-kommisssionen.
– Vi vet inte när det kommer.
Vad händer om det inte kommer i tid?
– Då gäller det som man beslutade om i höstas.
De innebär att fritidsfiske av lax är förbjudet och att oavsiktligt fångad lax omedelbart ska släppas tillbaka i havet. Det finns ett undantag till detta, vilket enligt landskapsregeringens tolkning möjliggör ett catch- and releasefiske där samtliga vilda laxar med intakt fettfena som fångas omedelbart ska släppas tillbaka i havet efter fångst. Detta fiske kan pågå tills fiskaren får en lax vars fettfena är klippt, varefter fisket skall upphöra för resten av dagen.
Landskapsregeringens tolkning av begreppet ”omedelbart släppas tillbaka i havet” är att en vild lax som fångas varken kan tas upp för vägning, mätning eller fotograferingen innan den släpps tillbaka.
Det är också förbjudet med riktat kommersiellt laxfiske större delen av Östersjön, bland annat runt Åland.