Den 19 april planerar Tullen att ta i bruk ett nytt importförtullningssystem för företag, det så kallade UTU-systemet.
Systembytet är en följd av EU:s tullkodex som ställer krav på moderna handelsmodeller och att varor förtullas elektroniskt. Projektet har implementerats stegvis och nu har turen kommit till företagsimporter.
Fram till ibruktagningsdatumet har åländska företag inte behövt lämna in den elektroniska deklarationen för varor som importeras från fastlandet. Det har transportören gjort och det har räckt med att anmäla när varorna har passerat skattegränsen.
Men från och med nästa vecka är importören ansvarig för att en ny, mer omfattande elektronisk deklaration inlämnas. För åländska företag innebär det nya förfarandet en ökad administration.
– Det är ganska oklart hur det kommer att fungera i praktiken. Det är klart att det finns en oro. Riktigt hur det kommer att falla ut vågar nog ingen säga, säger Jenki Rask, vd för Ålands näringsliv.
Kraftig tidspress
Ett syfte med det nya systemet är att inköpet i bokföringen lättare ska kunna spåras till leveransen som är anmäld till tullen. Men trots goda intentioner finns det stora frågetecken kring hur det ska fungera i praktiken.
– Vi har arbetat starkt för att få klar information och en demoversion från Tullen. Nu kommer vi att ha en genomgång på tisdag tillsammans med Tullen och ett antal utvalda företag som vi vet har erfarenhet, åsikter och kunskap om import. Vi behöver åtminstone veta att systemet fungerar som det är tänkt. Det är väldigt kort om tid, säger Jenki Rask.
Åland Post är en av aktörerna som sköter förtullning och de är beredda på ett ökat tryck med många frågor den närmaste tiden.
– Det är ett helt nytt moment, en ny tulldeklaration som ska inlämnas för varje försändelse som ett företag tar emot från fastlandet, säger Josephine Thörnroos, som är compliance officer vid Åland Post.
Sedan ursprungsmodellen presenterades har förenklingar gjorts. Tullen har gått med på ett tvåstegsförfarande som innebär att företagen lämnar en enklare deklaration när varorna anländer per e-post, sedan har de tio dagar på sig att lämna den slutliga elektroniska deklarationen.
– Men i förhållande till hur förfarandet ser ut i dag är det ingen förenkling utan det är striktare krav, säger Josephine Thörnroos.
Om en vecka börjar det, håller tidtabellen?
– Jag tror att det arbetas väldigt intensivt och att allt inte är klart ännu. Man jobbar in i det sista med att få systemet på plats.
– Jag kan passa på att nämna att Åland Post har ett fönster fram till den 31 maj för att ta i bruk det nya systemet, inrikesförsändelser som kommer med Åland Post omfattas av den nya importförtullningen först då.
”Katastrof för åländska näringslivet”
Nina Nyman-Johansson, vd för Ab Lantbruk:
– För att fylla kraven i det nya regelverket behövs en kraftigt ökad intern administration. Vi måste göra stora ändringar i våra rutiner vilket kommer att kosta tid och pengar. Det handlar om att vi måste anställa personal som ska göra det, vi har inte resurserna i dag och det finns inte möjlighet att göra det på volontär basis. Det blir en kostnadsökning och den blir vi tvungna att påföra på varor.
– Vi förstår syftet i det stora hela, det handlar om kontroll av att momsen faktiskt blir betald. Men det som är oklart är tidsramarna och metodiken. Det finns två olika förfaranden, en tvåstegsmetod, och skillnaden mellan dessa två är luddig. Det råder en otydlighet. Det kan låta som att det skulle vara en liten bagatellartad förändring. Men eftersom bevisbördan ligger på importören – oss – innebär det att vi inte kan ta lättvindigt på det. Ska det göras ordentligt kräver det massvis med extra arbete.
Dan-Johan Dahlbom, vd för Sparhallen:
– Det är en stor katastrof för det åländska näringslivet. Jag tror inte riktigt vi ser vidden av det ännu. Från politiskt håll har det sagts att det här ordnar sig men nu börjar det segla upp som ett problem. Huvuddelen av varuströmmarna kommer från Finland för majoriteten av de åländska företagen. Vi har tusentals försändelser som kommer från Finland och Tullen har ännu inte kommit med några direkta anvisningar, hur det ska funka är oklart.
– Vi påverkas negativt av att det blir mer administration, vi har räknat på det och tror att det behövs en halvtidsanställd. Det är positivt ur sysselsättningsperspektiv men inte så kul ur kundperspektiv. Kostnaderna måste fördelas ut och vi har ganska mycket merkostnader redan på den här ön.