Förra veckan skrev Ålandstidningen om algblomningen i Markusbölefjärden i Finström och siktdjupet där som är det lägsta på flera år. Nu, en vecka senare, har läget varken försämrats eller förbättrats.
– Jag har inte själv varit dit och tittat men vi har två studerande som tar prover där. De skulle säga om de upptäcker något avvikande och det har de inte gjort, säger Christian Nordas.
Han säger att siktdjupet fortfarande ligger på runt en meter men att en del alger kanske blåste i land under helgen när det var starkare vindar.
– Det är inte värre än förut, men det är kanske inte så mycket bättre heller. Den normala algblomningen inträffar i augusti och i år tror jag den blir stor, även om man inte hoppas på det.
Hur förbereder ni er på det?
– Det här är ett normaltillstånd i våra sjöar tyvärr. Våra filter fungerar så det är inga problem med algblomningen på ytan, vi är förberedda på det här. Vi vidtar inga specialåtgärder.
Även om läget ser illa ut nu menar han att det har varit sämre. För 20-25 år sedan hittades döda fiskar och fåglar i vattnet.
Markusbölefjärden är den dricksvattentäkt på Åland som är värst drabbad i nuläget. Dalkarby träsk har ingen algblomning men enligt Christian Nordas kan det komma under en eller två dagar i augusti. Långsjön har också klarat sig bra så här långt men om man ser tillbaka på tidigare år verkar läget i Långsjön bli sämre mot slutet av sommaren.
– I början på augusti brukar det vara värre i Långsjön, näringsrik sjö som den är. De blågröna bakterierna tar kväve från luften och när näringen tar slut på fosfor, som är viktigt för tillväxt, kommer bakterierna få sin glansperiod. Det brukar infalla i en näringsrik sjö i augusti, ju senare desto bättre.