I mars i fjol skrev Ålandstidningen att en informell grupp samlats vid flera tillfällen för att diskutera frågor som rör landsbygd och skärgård. Initiativtagare till gruppen var två högprofilerade centerpartister: Runar Karlsson, kommunfullmäktiges ordförande i Saltvik och Mats Ekholm, kommunstyrelseordförande i Sund.
Runar Karlsson berättade att det rörde sig om en lobbyorganisation, men lade till att det inte var otänkbart att ett parti bildades om medlemmarna upplevde att de inte fick gehör i sina hjärtefrågor.
I dagens tidning finns en insändare undertecknad ”Mats Ekholm, Landsbygdspartiet”. Men något sådant har inte bildats, säger han som svar på Ålandstidningens fråga.
– Det finns inget landsbygdsparti, men organisationen kallar sig så. Mig veterligen kommer det inte finnas något sådant registrerat parti heller, säger han.
Missnöjesyttring
Mats Ekholm som liksom Runar Karlsson sitter i Centerns styrelse, säger att det finns nog med politiska sammanslutningar i dag.
– Åland tjänar ingenting på ytterligare ett mittenborgerligt parti. Vi har redan Ålands framtid, De Obundna, Centern och Liberalerna. Jag tycker fortfarande det är bättre att försöka förändra Centern inifrån än att gå i krig med partiet och släpa Centern i smutsen. Det finns inte på världskartan.
I gruppen ingår kommunpolitiker från flera olika partier. Det de har gemensamt, säger Mats Ekholm, är engagemanget i sina egna närområden, värnandet om att närservicen ska finnas kvar och en åsikt om att den politik som förs i dag varken gynnar landsbygd eller skärgård.
– Jag är centerpartist men de fyra senaste åren har jag fått vara i opposition i mitt eget parti. Jag ställer mig kritisk till hur man hanterat kommunerna.
Så att du undertecknade din insändare med Landsbygdspartiet och inte (C) är för att visa att du är missnöjd med den politik som förs från centerhåll?
– Givetvis.
Kriskommunlagen
Till skillnad från Mats Ekholm anser Runar Karlsson att man fått ett ”hyggligt gehör” från den egna partistyrelsen i flera frågor.
– Det var en kriskommunlag på gång, och enligt den hade landskapsregeringen och lagtinget i princip kunnat tvinga ihop kommuner. Men den lämnades aldrig till lagtinget och det berodde på att vi från landsbygden tryckte på hårt, säger Runar Karlsson.
Hade han och andra däremot inte sett vissa förändringar, den temporära höjningen av landskapsandelarna med två miljoner är ett exempel, skulle utgången varit en annan.
– Då hade det nog blivit ett nytt parti.
Vill ha dialog
Mats Ekholm är av uppfattningen att majoriteten av centerpolitikerna på norra Åland delar hans känsla av att avståndet mellan Mariehamn kontra landsbygd och skärgård, men även mellan kommunpolitiker och lagtingspolitiker har ökat.
– Jag förstår att någon LO-pamp i Sverige har svårt att hålla kontakten med rötterna men jag har svårt att förstå hur lagtingspolitiker har så svårt att komma ut och prata med folk i bygderna.
Runar Karlsson säger också han att kontakten mellan kommunerna och landskapsregeringen varit dåliga den här mandatperioden.
– Jag har själv suttit i ”borgen” och vet att dagarna där är fulla, men lite mer dialog skulle behövas eftersom kommunerna har hand om en stor del av samhällsservicen.
Runar Karlsson, som ställer upp i kommunalvalet, har lämnat alla tankar på ett eventuellt nytt parti bakom sig.
– Kanske någon annan vill dra det, men jag är inte med. När vi fick gehör svalnade den biten och dessutom kommer också åldern emot.