Raterna för vissa fartyg som fraktar torrbulk, bland annat kol och malm, har rasat med 93 procent sedan i maj. Men de åländska redarna manar till lugn.
SJÖFART En av anledningarna till raset på torrfraktspriserna är att fartygen betalas med remburser, där beställarens bank garanterar betalningsansvaret mot rederiet. I finanskrisens spår vill färre banker ställa ut remburser, samtidigt som de som ställs ut blir dyrare. Det skriver Dagens Industri i en artikel i måndagens utgåva.
Men åländska redare pekar på nyanserna. Allt är inte nattsvart.
- De 93 procent du talar om handlar inte om det vi sysslar med. Det är bara torrbulk som har gått ned med sådana procenttal. Men visst, det ser mycket dystrare ut än det gjort på länge med tanke på det allmänna läget, säger Ben Lundqvist på Lundqvistrederierna.
Själva sysslar man uteslutande med oljetransporter. Men även där har intäkterna sjunkit.
- Det har de gjort stadigt, men det går inte att säga med hur mycket; det varierar från vecka till vecka. Det har gått ned väsentligt, men inte på samma sätt som torrbulk.
Med nyktra ögon
Och framtiden? Den ser mörk ut, men det gäller att se nyktert på situationen.
- Vi ska komma ihåg att vi har haft sju års högkonjunktur, och ingenting fortsätter uppåt hur länge som helst. Det måste bli en andhämtning, och det är bara hälsosamt för utvecklingen i längden. Vi har haft fartygspriser som gjort det omöjligt att investera. Nu lär priserna på nya fartyg att gå ned, och då har vi möjlighet att lägga en beställning och expandera.
Många av de fartyg som byggs nu på varv runt om i världen kan bli svåra för beställarna att lösa ut.
- Där har vi ytterligare en möjlighet, menar Lundqvist.
Dan Mikkola på Godby Shipping märker inte av de sjunkande fraktraterna på kort sikt.
- Vi har sju fartyg i dag och alla är befraktade under vad som kallas tidsbefraktnng, alltså att vi hyr ut dem under en viss tid. Det kortaste hyresalternativet vi har är ett år. Så kortsiktigt påverkas vi inte. Men lasttillgången har otvetydigt minskat. Och man kan ju konstatera att det som går illa för våra kunder går så småningom illa för oss.
Beror på konjunkturen
Hur mycket just Godby Shipping påverkas beror på hur långvarig konjunkturnedgången blir.
- Som det ser ut nu finns anledning att tro att det här är en stor konjunkturnedgång, inte bara ett hack i kurvan som med it-bubblan. Det här är en realekonomisk konjunkturnedgång. Och då påverkar den allt- produktion, konsumtion, lastflöden och allt, säger Mikkola.
Jhonny Husell, kommersiell direktör på Bore, betonar att man måste skilja de olika frakttyperna åt.
- Sjöfart kan du inte dra över en kam. Men det är helt sant att storbulk worldwide befinner sig i fritt fall. Det har bottnat ut på enormt små rater.
Och det beror alltså till stor del på finanskrisen.
- På grund av bankkrisen kan man helt enkelt inte handla med varandra. Det fungerar inte. På containersidan är det också en nedgång, men det faller i alla fall inte fritt.
På Bores område, nordsjö- och östersjöfrakt, går det bättre.
- Det är så klart en nedgång där också, men det är ändå en mycket stabilare nedgång än på världsnivå. Vi ser inte alls nattsvart på nästa år. Vi kommer att ha sysselsättning.
På längre sikt är det svårt att spekulera.
- Allt beror på hur mycket det handlas. Inte lär väl världen stanna för det här. Vi kommer nog att ha att göra.
Fredrik Granlund