Landskapet beslöt 2021 att reformera den åländska busstrafiken, något som förverkligades i fjol. Då infördes ett gemensamt biljettsystem för landsorts- och tätortstrafiken och det blev möjligt att byta buss inom de olika trafikområdena på samma biljett.
Antalet biljettzoner minskades från 26 till enbart en zon, varvid en enhetlig taxa på 2,50 euro för alla kollektiva bussresor infördes. Giltighetstiden för en enkelbiljett förlängdes till två timmar, samtidigt som prisnivån på rabattkort, månadskort och årskort sänktes för längre resor.
Ökad flexibilitet
Reformen har så här långt haft effekt.
– Passagerarvolymerna ökar stadigt och det kommer nya bussresenärer. Tillgängligheten har ökat när tätortstrafiken runt Mariehamn har fått nya linjer österut och västerut. Man kan ju nu åka över hela Åland på samma biljett, säger upphandlare Per-Erik G. Cederqvist på landskapets infrastrukturavdelning.
En bieffekt är att bränslepriserna stigit på grund av Ukrainakriget, vilket sannolikt fått fler bilister att byta till kollektivtrafik.
Ökad digitalisering
Per-Erik G. Cederqvist förklarar att transportbyrån har regelbundna möten med bussbolagen för att utveckla trafiken.
– I dag finns det en reseplanerare och linjestatistik, men nästa steg blir en digitalisering för att skapa en reseapp så att man kan blippa med sin telefon när man stiger på. Det gör det även möjligt att se var bussen befinner sig i realtid. Samtidigt kan vi få statistik på exakt varifrån resenärerna åker.
Enligt den enkätundersökning som Åsub gjorde i slutet av fjolåret åker fem procent av de svarande buss dagligen eller nästan dagligen, medan åtta procent åker kollektivt varje vecka.
Statistiken visar att antalet passagerare på den östra linjen i fjol ökade från cirka 500 per månad på våren till omkring 2.000 under hösten. Även norra linjen har ökat efter att trafiken utvidgades till Maxinge.
Behoven ska styra
Han säger att man vill skapa en ny profil på trafiken och det är viktigt att hållplatserna är på rätt ställen.
– Västra linjen behöver förbättras. Det planeras en loop mot södra Möckelö där befolkningen ökat snabbt. På östra linjen utreds nya hållplatser på Kalmarnäsvägen i samarbete med kommunen. Det finns många små detaljer som ska ses över, men det viktigaste är att ha möjligast effektiva turlistor.
En läsare har dock påpekat att äldre som inte har råd med taxi saknar lördagstrafik på tätortslinjerna.
– Man kan inte komma ut träffa bekanta eller åka och handla, utan blir sittande hemma.