Staden vill flytta fritidshemsverksamheten från socialförvaltningen till skolnämnden.
Katastrof, menar Henrik Löthman (S), politiker och föreståndare för fritidshemmet Tärnan.
Det är fjärde gången frågan väcks.
BARNOMSORG Tre gånger tidigare; 1998, 2001 och 2004, har frågan om att byta nämnd tagits upp i kommunstyrelsen. Syftet varje gång: Att kunna utnyttja personal och lokaler bättre - alltså spara pengar. Alla tre gångerna har man konstaterat att det inte skulle bli några besparingar, och frågan har bordlagts.
En liten fråga kan tyckas, men viktig för alla de som arbetar inom fritidshemsverksamheten.
Henrik Löthman, som till vardags är föreståndare för fritidshemmet Tärnan, är mycket kritisk.
-Det här dök upp i stadsstyrelsens förslag i förra veckan. Jag kan konstatera att barnomsorgschefen inte är tillfrågad, och vi är inte heller tillfrågade, säger han.
I Sverige genomfördes i princip samma reform i slutet av 1990-talet. Inte i alla kommuner, men i flera av dem. Och Skolverket, som plötsligt blev tillsynsmyndighet även för fritidshemsverksamheten, kritiserade självt den nya ordningen. I en rapport från år 2000 noterar de att fritidspedagoger tas upp i skolans system som resurspersonal, med den följden att deras "riktiga" arbete blir lidande. Bland annat hinner de inte planera verksamheten.
Granskad vart tredje år
Calle Greiff är föreståndare för fritidshemmet Kråkan. Också han är starkt kritisk till omorganisationen.
- Vilken annan kommunal verksamhet utsätts för en djupgående granskning vart tredje år i snitt? Det handlar om fyra gånger från 1998. Av vilken anledning? Det här är en av stadens minsta verksamheter sett till utgifterna. Och det är en verksamhet som merparten är väldigt nöjda med. Jag är väldigt förvånad över att det här kommer upp som förslag igen.
Han reagerar över att stadsstyrelsen börjar med att vilja organisera om, utan att ha någon koll på vad man kan vinna på det, eller hur omorganisationen ska se ut.
- De vet ju inte hur de ska göra! Och ändå ska man ta upp det här igen. Jag förstår inte själv. Om personal ska samutnyttjas måste det vara på tider som de inte är här. Vi har ju fullt upp. Och hur ska det gå till?
Blir klassrum
Risken, menar han, är att fritidshemmen kommer att likna klassrum.
- Ja, det är faran. Och ett fritidshem ska inte se ut som ett klassrum. Barnen behöver sin fritid.
Greiff har en egen teori om varför förslaget dyker upp igen.
- Det är Johan Ehn och Barbro Sundback som driver det här, samma personer som förra gången då vi lyckades stoppa förslaget. Det luktar prestige om alltihop. Jag förstår inte varför sådant ska behöva gå ut över barnens rätt till en meningsfull fritid.
Fredrik Granlund