Utrikesminister Timo Soini besökte under måndagen Åland, han träffade bland annat landskapsregeringen för diskussioner rörande samarbetet mellan Åland och utrikesministeriet. På eftermiddagen var en träff med skolungdomar vid Ålands Lyceum inbokad, Timo Soini inledde det besöket med att berätta om fredsmedling som han ser som sin specialitet.– Jag har gjort många skolbesök på mina resor runt Finland, jag ser alltid till att få komma till någon skola i området jag besöker. Att involvera ungdomar i politik och samhälle är ett effektivt vapen för att förebygga marginalisering och radikalisering, säger utrikesministern.Gällande just radikalisering menar Timo Soini att det är ett växande hot, men att det kan bekämpas med en aktiv utrikespolitik och ett samarbete stater emellan.– Unga människor är speciellt känsliga för rekrytering till radikala grupper, därför är det av yttersta vikt att aktivera och höra ungdomen, samt att se till så att det finns studieplatser och arbeten i tillräcklig omfattning.
Dialog viktigtEfter det inledande talet på svenska av minister Soini övergår han till engelska, det har blivit dags för elever vid Ålands Lyceum att ställa frågor. Timo Soini påpekar att det är fritt fram att ställa vilka frågor som helst, inga ämnen är förbjudna.– Ni frågar vad ni vill, och jag svarar som jag vill, säger han skämtsamt. Den första frågan är vad som gör Finland till ett potentiellt mål för radikala grupper?– Det finns många orsaker, vi har som nation bland annat deltagit i fredsbevarande uppdrag i länder som Libanon, Afghanistan och Irak. Vi trodde aldrig att dåd som det i Åbo skulle ske i Finland, inte heller kunde vi förutspå skolskjutningarna som förekommit, så det finns många hot att ta i beaktande.Som ett exempel på hur marginalisering kan förebyggas nämner Timo Soini dialog.– Jag och Alexander Stubb (SFP), kunde inte vara mer olika varandra rent politiskt, men vi kunde ändå samarbeta tack vare dialog!
EuropaparlamentetNär Lyceisternas frågestund är över får pressen träffa utrikesministern en stund. Han inleder med att berätta om dagen på Åland.– Efter träffen med landskapsregeringen och kontaktgruppen till utrikesministeriet kom jag hit till skolan. Sedan avslutas dagen på Kastelholms slott samt med middag på Smakbyn.Timo Soini lyfter Ålandsexemplet som något man kan ta med sig i många internationella sammanhang.– Alla kan inte alltid bli nöjda, men processen ger många lärdomar och det blir alltid bra i slutänden.Apropå den nyligen uppskjutna revideringen av självstyrelselagen sade Timo Soini att han fört konstruktiva samtal med landskapsregeringen och att han har hört och förstått vad man efterfrågar från åländskt håll.Utrikesministern kommenterade även den uteblivna åländska parlamentsplatsen i EU.– Jag tycker det är bra att frågan lyfts, vore jag ålänning skulle jag också kräva en plats i EU-parlamentet. Dock har vi ett proportionellt system i Finland, det är ingen självklarhet med en åländsk plats men det är fritt fram för ålänningar att ställa upp i valet till eu-parlamentet.Timo Soini påpekar att han inte sitter på makten att utlova någon sådan åländsk plats.– Det är bra att diskussionen förs, men regeringen kan inte lova en sådan kvot. Om ni får fram en bra kandidat är det möjligt att man även i Finland röstar på denne.Lantrådet Katrin Sjögren fyller i att frågan för tillfället ligger hos riksdagen och väntar på behandling.
Öppen dörrKatrin Sjögren säger också att dagen med utrikesministern varit intressant.– Även om mycket för oss här på Åland kretsar kring interna frågor så har vi också ett öga ut mot världen. Jag är inte direkt överraskad över Timo Soinis utsagor, men det har varit raka rör och tydlighet. På det stora hela en värdefull dag.– Absolut, säger Timo Soini och fortsätter:– Samarbetet mellan Åland, Sverige och Finland är värdefullt. Om något händer i vår närregion samarbetar vi, alla är vi ombord på samma fartyg så om något ärende uppstår på Åland är det bara att ta kontakt så löser vi det. Min dörr står öppen.
Peter Pussinen