-Åland bör bli den miljövänliga ön. Vi borde gå i spetsen för miljön, säger Karl-Erik Williams.
Han och övriga i frisinnad samverkan har nu tagit fram ett miljöpolitiskt program med förslag på hur Åland kan uppnå målet.
POLITIK Miljöprogrammet har två huvudmål: Att minska utsläppen av växthusgaser och att minska utsläppen av närsalter i våra vatten, säger Karl-Erik Williams som suttit i projektgruppen. För att uppnå målen har man förslag på flera konkreta åtgärder.
Den första, och viktigaste, åtgärden är att minska på utsläppen från fiskodlingarna. I dag släpper de ut 28 ton fosfor, enligt statistik från Åsub.
Om Åland ska kunna uppnå målet som Östersjöländerna tecknade sig för i Krakow förra året behöver Ålands totala fosforutsläpp ner till 23 ton av de 43 som man i dag släpper ut. Och då är fiskodlingen något man bör börja med, säger styrelsen i frisinnade på en presskonferens.
-Fiskodlingen släpper i dag ut lika mycket som 70 städer av Mariehamns storlek, säger Williams.
Ekoodling
Fs förslår att man bygger en landbaserad anläggning och att man fortsätter med försöken att ha musselodlingar som renar vattnet vid fiskodlingarna.
-Under ett studiebesök i Danmark såg vi åtta fiskodlingar på land där man odlade samma typ av fisk som här. Det finns inget som säger att det inte skulle fungera här.
Med rening släpper de odlingarna bara ut 0,3 gram per kilo odlad fisk, till skillnad mot dagens 5-6 gram.
En annan stor utsläppsbov är jordbruket, säger de frisinnade.
-De utsläppen kan minskas genom att övergå till kretsloppsbaserad ekoodling med djurhållning där man använder gödslet att gödsla grödorna med, säger Karl-Erik Williams.
De föreslår också att den metangas som bildas av djurens avföring kan nyttjas till biogasproduktion. Man går också in för att främja den lokalproducerade maten.
Ge och ta el
I och med att man vill att Åland ska vara en föregångare inom miljö har man flera konkreta förslag på hur miljötänket bör utvecklas. Man föreslår bland annat att en miljöteknisk professur ska införas på Högskolan på Åland så att nya tekniker kan utvecklas här.
- Miljö och ekonomi ses ofta som motsatser, men vi ser möjligheter. I och med en satsning på miljön kommer nya affärsidéer och entreprenörer som kan utveckla tekniken, säger Johan Ehn.
Man vill också att vind-, sol- och vågenergi utvecklas i större grad så att Åland kan bli självförsörjande på el genom miljövänlig energi. I framtiden hoppas man till och med att varje hushåll ska kunna producera sin egen el.
-Att elmätarna går åt bägge hållen, säger Karl-Erik Williams och menar att ett hushåll både ska kunna ge och ta el ur elnätet.
Det har som försöksprojekt införts i USA och i Tyskland som exempel.
Mest miljövänligt
Frisinnade kommer nu att driva de här frågorna i framtiden.
-Vi har ett bra läge att driva dem. Vi är inget bondeparti eller fiskodlingsparti. Fs ses ofta som det mest företagsvänliga partiet. Nu vill vi också ses som det mest miljövänliga, säger Antonio Salminen.
-Och det är inte motsatser, det krävs entreprenörer som kan utveckla idéerna, tillägger Ehn.
Ålandstidningen