Fs vill införa en äldreomsorgssedel som ger de äldre rätt att välja var de vill bo. Sedeln ska också sporra till privat företagsamhet inom äldrevården.
Partiet vill även ha en åländsk lag som ger alla anställda inom äldreomsorgen rätt och skyldighet att anmäla missförhållanden.
POLITIK Det här framgår av frisinnad samverkans äldreomsorgsprogram som presenterades i går.
Partiet påpekar att äldreomsorgen blir en stor utmaning de kommande åren eftersom andelen äldre ökar kraftigt. I Mariehamn fördubblas antalet personer över 85 år från dagens cirka 400 personer till 800 inom 20 år.
- Privata måste in och hjälpa det offentliga ge service till de äldre, slår Anthonio Salminen fast.
Omsorgssedel
Fs:s kungstanke är att införa en äldreomsorgssedel. Med denna sedel ska valfriheten för de äldre öka, de ska kunna välja var de vill bo och hur de vill ha sin omsorg ordnad. Sedeln är i första hand tänkt för boende på institution men kan också gälla köp av andra tjänster.
Den äldre personen ska också kunna välja boende utanför den egna kommunen.
Omsorgssedeln är enligt Petri Carlsson en förutsättning för privat företagsamhet inom äldreomsorgen. Han tror att det ökade behovet av vård och omsorg leder till att privata omsorgsföretag uppstår. Harriet Lindeman understryker att samhället bör stötta de kvinnor som vill starta egna företag inom omsorgen.
Ålands Lex Sarah
En annan nyhet i programmet är förslaget till ny lagstiftning så att alla, både offentligt och privat anställda, inom äldrevården ska ha rätt och skyldighet att anmäla missförhållanden.
- Vi vill ha en åländsk Lex Sarah, säger Petri Carlsson.
Lex Sarah kommer från då undersköterskan Sarah Wägnert gick till massmedia med missförhållandena på Polhemsgården i Solna efter att chefer och politiker inte lyssnat när personalen påtalade problemen.
Fs:s ordförande Johan Ehn låter förstå att en motion om en åländsk Lex Sarah ska lämnas in till lagtinget.
Eget rum till alla
I kapitlet om boende slår fs fast att oberoende av boende bör alla kunna få ett eget rum, både på institutioner och i serviceboenden. Eva Dahlén anser att trots sparkrav i kommunerna är det fel att spara på de gamla.
- Den dag vi har samma kvalitet i äldreomsorgen som i barndagvården kan vi luta oss tillbaka. Till dess får vi arbeta på, säger hon.
Demenssjuka
I och med att de äldre blir allt fler blir också personer med demenssjukdomar fler. Fs vill satsa på bättre avlastning för närstående som vårdar demenssjuka och anser att Gullåsens minnesmottagning måste utvecklas så att alla som insjuknar kan utredas och få sin diagnos inom rimlig tid.
Små boendeenheter inriktade på demensvård är det bästa alternativet när den sjuka inte längre kan bo hemma.
- Här måste det till kommunalt samarbete, understryker Harriet Lindeman.
Högre ersättning
Fs vill höja ersättningen till närståendevårdarna så att miniminivån blir minst densamma som hemvårdsstödet, alltså 388 euro i månaden. I dag är den lägsta ersättningen 300 euro.
Fs tar i sitt äldreprogram också upp behovet av förebyggande och friskvård, kultur och aktiviteter för äldre, ökat samarbete mellan hemsjukvård och hemtjänst, personal och avgifter. Partiet slår fast att det är samhällets ansvar att solidariskt finansiera merparten av äldreomsorgen. Att kunna få den service, vård och omsorg man behöver som äldre får aldrig vara en ekonomisk fråga, skriver partiet.
Balans mellan jobben
För att kunna rekrytera personal till äldreomsorgen vill fs på olika sätt göra vårdyrket mer attraktivt.
- Lönen är förstås viktig. Men det är också viktigt att få igång arbetsvärderingen så att vi får balans mellan yrkena inom offentlig sektor, till exempel ÅHS och skärgårdstrafiken, säger Johan Ehn.
Kerstin Österman