Travebo är namnet på Holmbergs Fastighets Ab:s satsning på ett nytt industriområde och på Ålands just nu största anläggning för solenergi.
I slutet av augusti startade elproduktionen, och sedan ett par veckor är man uppe i full produktion. Närmare 2.000 solpaneler har monterats på ett 1,2 hektar stort område.
Solparken är en del av Holmbergs Fastighets Ab:s hållbarhetssatsning, säger vd Sven-Erik Holmberg som även driver en miljöstiftelse tillsammans med sin fru Lena Holmberg.
Peter Holmberg, företagets fastighetschef och projektledare, bekräftar att hållbarhet har varit ett stort fokus för projektet och säger att hela området ska bli grönt, med träd, ängsmark och eventuellt betande djur.
– Jag tror att det blir betydligt mer attraktivt än vad det var innan. Det är i alla fall vår förhoppning, säger han.
I planen finns även att anlägga en gång- och cykelväg till området.
– Tanken är att det ska få vara tillgängligt och väcka intresse, säger Peter Holmberg.
Effekten 1 MW
Solpanelerna är bifaciala, vilket innebär att de alstrar energi från båda sidorna. Det betyder att man även kan dra nytta av snö som reflekterar ljuset på panelernas baksidor. Den värme som då uppstår bidrar dessutom till att få snön att glida av panelerna.
– Vår förhoppning är att de även ska producera lite energi vintertid när våra övriga fastigheter är snötäckta, säger Peter Holmberg.
Produktionen från solparken går till Mariehamns Energi. Anläggningens totala effekt är cirka 1 MW och den förväntade produktionen är cirka 1.000 MWh per år, vilket kan jämföras med att ett egnahemshus förbrukar cirka 15 till 20 MWh per år.
– Så här sent på hösten kan produktionen nå upp till cirka 300 kW, säger Peter Holmberg.
Flyttade betongbyggnad
Hela Traveboområdet är fem hektar stort. Byggrätten för det planerade industriområdet är 15.000 kvadratmeter.
Just nu finns, förutom solparken, en stor betongbyggnad på området. Den stod tidigare på tomten där Inficon bedriver sin verksamhet. När Inficons utbyggnadsplaner stod klara beslutades att flytta betongbyggnaden hit i stället för att riva den. Enligt Peter Holmberg var detta ett bättre miljöval än att pika sönder byggnaden och frakta bort allt material.
Under onsdagen besiktigade Mariehamns Energi solparksinstallationen. Installationerna har Solel Åland stått för. Nästa onsdag är det dags för kommunens slutsyn.
– Det känns jätteskönt. Solparken väcker mycket intresse, säger Sven-Erik Holmberg.
Hur stor investeringen är avslöjar de inte. Men det är lång avskrivningstid på anläggningen och det tar ett bra tag innan den lönar sig.
– Det här är en hållbarhetssatsning. Och vi ser redan positiva effekter. Den hjälper oss att öka intresset för att etablera sig på området.