Fyra av Jomalas nämnder försvinner.
Det bestämde fullmäktige i ett historiskt beslut i tisdags.
Från och med årsskiftet har alltså Jomala kommun en unik beslutsstruktur.
JOMALA Det blev som arbetsgruppen och kommunstyrelsen föreslagit när Jomala kommunfullmäktige i tisdags sammanträdde.
Som Ålandstidningen tidigare har skrivit innebär förslaget att alla nämnder förutom den lagstadgade byggnadsnämnden slopas och att en stor del av beredningsarbetet i stället sköts av kommunfullmäktigeledamöterna som delats in i två olika beredningsorgan. Ett organ för ekonomi och service och ett för kommunens utveckling.
De ärenden som inte kräver en politisk beredning ska i stället delegeras till kommunens tjänstemän för beredning inför kommunstyrelsen.
Tanken är att dels göra hela beslutsapparaten snabbare och att låta de folkvalda politikerna i fullmäktige att ha större insikt i ärendena.
Omröstning
Kommunstyrelsen beslöt att omfatta arbetsgruppens förslag och föreslog att fullmäktige skulle göra det samma. Och så blev det.
-Det blev några omröstningar men slutsatsen blev att arbetsgruppens förslag omfattades, säger vikarierande kommundirektör Carolina Sandell.
Omröstningarna gällde bland annat hur många ledamöter som skulle sitta i fullmäktige. I och med att det blir mer arbete för dem och i och med att antalet förtroendevalda totalt försvinner när nämnderna skrotas, föreslogs att antalet skulle öka till 21 mot nuvarande 17.
-Arbetsgruppens förslag, att det fortsättningsvis ska vara 17, vann med tio röster mot sju, säger Sandell.
Socialdemokraterna föreslog också att man skulle behålla tre nämnder inom kommunen, men det förslaget röstade fullmäktige ner med rösterna femton mot två.
Ändra stadgorna
Från och med årsskiftet 2012 tas det nya systemet i bruk.
-Det ska bli jättespännande, säger Carolina Sandell.
Fram tills dess har man dock ett digert arbete framför sig. Kommunen behöver arbeta om förvaltningsstadgorna i och med att de nya beredningsorganen inte finns med i dem. Man behöver också ändra vilka ärenden som kan delegeras vidare till tjänstemännen.
-Vi ska försöka få det klart så fort som möjligt, att vi har alla detaljer är fastställda.
Beslutet berör många. Förutom att fullmäktigeledamöterna ska veta vad som väntar får de totalt 26 nämndmedlemmarna och lika många suppleanter nu lediga kvällar då fyra av de fem nämnderna försvinner.
Utökat arvode?
Man kommer troligtvis också att se över arvodet för fullmäktigeledamöterna. Den frågan lyftes upp under sammanträdet i och med att det nya systemet betyder mer arbete för dem. Men det var inget de skrämdes av, säger Sandell.
-Alla var villiga att ta sitt ansvar.
Under mötet konstaterade man också att systemet ska utvärderas efter en tid.
-Alla sa att de var villiga att prova på det här systemet, men vi sa att vi inte låser oss vid det på något sätt. Om det inte fungerar bra kan vi tillsätta nämnder igen, säger Carolina Sandell.
Matilda Andersson