– Tidsplanen på tolv veckor höll. Det är rekordsnabbt jobbat av entreprenören, säger Mariehamns hamns vd Alef Jansson.
När vi åker till Klintkajen för att kolla på den nyrenoverade kajen möts vi av uppstaplade timmerstockar. Gränsen mellan den nya och gamla delen syns tydligt i skarven mellan ny svart asfalt och den äldre rödaktiga.
Tidigare i år kollapsade den norra delen av kajen, efter att ha blivit överbelastad. Orsaken var att betongplattan ovanpå de bärande pålarna gav vika. Konstruktionen var byggd 1976 och var bristfälligt armerad.
– Träpålarna som höll upp betongplattan hade inte gått av. De hade vikt sig åt sidan så det var förmodligen ett odramatiskt händelseförlopp, säger Alef Jansson.
Klintkajen byggdes 1976 och delar av den renoverades 1997. Längre bak i tiden hanterades timmer vid kajen till det närliggande sågverket. I dag finns inte längre sågverket, men det levereras fortfarande timmer för utskeppning till hamnområdet. Det finns också en cementsilo på platsen för att ta emot cementleveranser.
– Vi räknar framledes med upp till 50 årliga anlöp med timmerleveranser och cirka 13-14 anlöp med cement.
Rekordsnabbt arbete
Mariehamns hamns styrelse fattade snabbt beslut om att upphandla en renovering av kajen, som rasade i slutet av februari. Den fjärde april var avtal tecknat med Eriksson bygg AB.
– Det vinnande budet för upphandling var 1,45 miljoner euro och med kringkostnader blev det totalt 1,5 miljoner euro, så budgeten höll, säger Alef Jansson.
Sedan påbörjades projektet med en tolv veckors tidsplan. I slutet på juni gjordes mottagningsbesiktning och den första juli var verksamheten i gång igen.
– Tidsplanen på tolv veckor höll. Det är rekordsnabbt jobbat av entreprenören.
– Vi har jobbat kontinuerligt med avstämningar och hela tiden haft fokus på kvalitet och tidsplan.
Timmerentreprenören som annars har timmer på kajen fick under renoveringen flytta sina timmerstockar till platsen där Algots varv tidigare låg. Under renoveringen rullade cementleveranserna på som vanligt.
– Nu ska verksamheten vid Algots varv avslutas och fortsätta här i stället.
50 års livslängd
Den gamla konstruktionen ersattes av ny spontad och pålad konstruktion ovanpå den gamla. Den är byggd för att klara av fem ton per kvadratmeter och 50 ton i punktlast och klarar av att bära den vikten även utan den gamla konstruktionen under. Livslängden för den nyrenoverade kajen är 50 år.
– Vi har nu goda förutsättningar för att fortsätta verksamheten här, säger Alef Jansson.
Det som begränsar hamnen just nu är kajens längd på 30 meter, som gör det svårare för större fartyg att lasta eller lossa där.
– I dag behöver vi använda rörliga maskiner i land för att lasta av båtarna, eftersom större fartyg med egna kranar har svårt att komma till kajen, och bara kan nyttja delar av den.
Letar nya ben att stå på
Alef Jansson säger att verksamheten hela tiden letar efter flera ben att stå på. Han säger att det blir intressant att se vilka möjligheter Birkas försäljning och tilltänkta verksamhet ger. Vidare funderar man på vilka framtida möjligheter det finns för den gamla fiskehamnen i Korrvik som i dag inte har så mycket verksamhet.