FN:s barnkonvention gäller på Åland sendan 1991 och enligt LR:s barnpolitik är målet att barn och unga respekteras och ges möjlighet till delaktighet och inflytande. Det skriver LR i sitt budgetförslag.
– Gällande demokratin och barnpolitiken vill vi ha en tydlig barnstrategi i LR. Barnrättsperspektivet finns redan, men det behöver utvecklas och vi behöver sätta ord på hur vi konkret arbetar med det.
Det är något som saknas i dag, menar Annika Hambrudd.
– Det handlar om att i ett tidigt stadium sätta sig in i barnets perspektiv, men också hur man kan få barnen delaktiga i perspektivet.
LR planerar också att beställa en utredning av Ålands statistik- och utredningsbyrå, Åsub, för elever i grundskolan med funktionsvariationer.
– Flera personer och intresseorganisationer har varit i kontakt med oss om att det saknas en sådan utredning. Det finns också ett behov av en resursskola, men det finns ingen egentlig statistik och fakta kring barnen, vad det finns för insatser i skolan, hur stort behovet är, vad de är för antal, så för att kunna gå vidare i frågan behöver vi också ha fakta och underlag till utvecklingen.
Utbildningssatsningar
Inom utbildningsområdet görs det främst satsningar för att uppfylla kraven i den nya grundskolelagen som antogs under förra mandatperioden. LR inför även en vindkraftsutbildning. Den hålls i yrkesgymnasiets regi, men riktar sig till vuxna som redan har en utbildning.
– De ska kunna bygga vidare på sin utbildning, för det är något vi tror att kommer bli stort, säger Annika Hambrudd.
Vad innehåller den utbildningen?
– Fokus är på reparatörer, att kunna reparera vindkraftverken. Det första för att bli antagen är ett prov för att visa att man klarar av de höga höjderna, vilket är otroligt viktigt.
Fredrika Fellman