Initiativet kommer från KST som erbjuder stödet i samarbete med Folkhälsan på Åland. Tanken är att det ska fungera som ett komplement till de former av stöd som redan finns.
– Vi ser att det finns ett behov av att kunna erbjuda kompletterande stödformer. Folkhälsan hade tidigare stödgrupper för samma målgrupp men vi vill nu kunna erbjuda individuellt stöd, säger Mikaela Brandt.
– Dels vill vi utveckla och komplettera det socialarbete som vi redan har, dels vill vi bygga upp en helhet för personen. Klart att man som socialarbetare också har stödjande klientsamtal om detta men det här är på en annan nivå, säger hon.
Stödet ges i form av samtal med en psykoterapeut som är anställd av Folkhälsan. Den som är i behov av samtalsstöd kan ta kontakt med KST där vuxensocialarbetare kan bevilja en remiss för ett antal samtal. Personen får sedan komma i kontakt med Folkhälsan som bokar in samtalen.
Hur har stödet mottagits?
– Det här startade under våren i mars, april. Vi är ännu i nystarten så det är svårt att säga hur det kommer falla ut nu, men vi har en del beviljade remisser och det kommer in förfrågningar. Jag hoppas att informationen sprider sig och att man får kunskap om att det finns stöd att tillgå.
Kan man som anhörig begära stöd åt någon man är orolig för?
– Anhöriga kan begära stöd. Om man är orolig kan man göra en orosanmälan för en person, då utreder vi personens servicebehov utifrån det.
Mikaela Brandt poängterar att det finns många olika former av våld i nära relationer.
– I första hand tänker man ofta på det fysiska våldet men det kan se ut på olika sätt. Våld kan vara fysiskt våld och sexuella övergrepp men också till exempel psykiskt, ekonomiskt eller materiellt våld. Det kan vara försummelse, verbala hot, kränkningar, ekonomiskt utnyttjande, kontroll eller begränsning.
Hon menar att det därför kan vara svårt att se sig själv som våldsutsatt och vill att tröskeln för att söka hjälp ska vara låg.
Vid akuta situationer ska man ringa 112. Annars har KST en dagjour som man kan ringa till under vardagar mellan klockan 8-16, numret är 532 880. Den som är eller har blivit våldsutsatt kan också ringa kvinnofridslinjen eller vända sig till ÅHS eller skyddshemmet Tallbacken för stöd.