Det är inte många människor som under sin livstid har möjlighet att besöka Antarktis, den enda kontinenten som saknar fast mänsklig bosättning. En som fått möjligheten att åka dit är Pontus Eliasson som jobbar som safety officer, alltså säkerhetsansvarig för det svenska rederiet Salén Ship Management.
Resan började den 10 januari och kryssningen var 17 dagar lång. Ms Island Sky utgick från Ushuaia i södra Argentina och därifrån ned till Antarktis där de rundade den antarktiska halvön där det finns ett brett sund, Gerlache Strait.
– Där snurrade vi på en hel del, det är som en skärgård med öar som vi besökte. Sedan åkte vi upp till Elefantön som ligger norr om den Antarktiska halvön och sedan blev det runt Sydgeorgien och vidare till Falklandsöarna och så tillbaka till Ushuaia.
Rikt djurliv
Det är första gången som Pontus Eliasson rör sig i de här trakterna.
– Det är en fantastisk naturupplevelse. Det är ett så otroligt rikt djurliv. Jag har sett knölval, blåval, späckhuggare, sälar, pingviner, sjöleoparder, sjöelefanter och albatrosser.
Nätterna är nu ljusa i Antarktis.
– Det är vackert, men det börjar snabbt gå mot mörkare nätter. Det var inte heller särskilt kallt där, mellan 0 och 4 plusgrader. I Sydgeorgien var det ännu varmare och på Falklandsöarna var det hela 14 grader varmt.
Det finns ingen hamnplats där fartyg kan ta i land så man ligger för ankar eller så driver man.
– Vi sjösätter sedan gummibåtar så att passagerarna kan ta i land. Men det finns mycket utmaningar. Det är isberg och drivis som snabbt flyttar på sig på grund av strömmar och vindar. Det kan täppa till områden så man måste säkerställa att man inte tar sig till en plats där man riskerar bli instängd. Isberg kan också vara instabila och plötsligt rulla runt.
Expeditionsteam
Ombord finns ett så kallat expeditionsteam som tar passagerarna i land.
– De är proffsiga och vet vad de gör. Det är alltid säkerheten först som gäller. För vädret kan ändra väldigt snabbt i Antarktis, från ingenstans kan det blåsa upp. Man får alltid ha en plan b och vara beredd att göra om rutten.
Under den här resan har väderförhållandena ändå varit goda.
– Vädret var bra i Antarktis, men på väg mot Sydgeorgien fick vi ett oväder över oss. Då gäller det att hålla så bra passagerarkomfort som möjligt.
– Majoriteten av passagerarna är britter, men vi har också amerikaner och några från Nya Zeeland. De har varit mycket nöjda.
Världens största isberg
En av de häftigaste upplevelserna på resan var när de körde förbi världens största isberg på drift. Det driver mot Sydgeorgien och bröt sig loss 1986.
– Det heter A23a och är större än Gotland. Ett annat minne är när en enorm vandringsalbatross kom och kretsade runt fartyget. Enligt vår ornitolog på bryggan hade den ett vingspann på 3,5 meter. Det var otroligt!
I mitten av februari mönstrar han av efter totalt tre resor till Antarktis och kan se tillbaka på spektakulära upplevelser.
– Det har varit otroligt att få se så exotiska miljöer.