Till grund för utredningarna ligger fem skrivelser från 2013 och en skrivelse från 2011. Föräldrarna anser att skolan saknar stöd för barn med olika svårigheter. Kritik riktas också mot skolans sätt att hantera mobbning. Även skolans bemötande kritiseras.
Kommunstyrelsen beslutade att skolnämnden skulle undersöka rutinerna för de kritiserade områdena och se att de överensstämmer med de lagar och förordningar som finns. Dessutom skulle en extern utredning göras.
Den 1 november i år träffade skoldirektör Mathias Eriksson kollegiet vid skolan för att få information om skolans rutiner och arbetssätt. Hans utredning visar att skolan uppfyller de lagar och förordningar som finns.
Men det finns också rum för förbättringar:
• Bättre kontakt mellan barnomsorg och skola gällande överföring av barn från daghem till skola.
• Implementering av den nya planen för hantering av läs- och skrivsvårigheter.
• Framtagning av gemensamma bedömningskriterier.
• Uppdatera skolstadgorna gällande tillhandahållande av extra resurser.
• Kontakten gällande enskilda elever ska primärt hållas mellan klasslärare och föräldrar.
• Bilda en Hem- och skolaförening.
• Utvärdera och uppdatera samverkansdokumentet kontinuerligt.
Mathias Eriksson beskriver inte bristerna som allvarliga, men anser att åtgärderna behövs för att bättre kunna ta hand om elever med olika svårigheter.
–Det är sådant man behöver fundera på, inte bara i Geta skola, utan i andra skolor också. Jag tycker inte att det misskötts på något vis, det är en helt fungerande skola annars, säger han.
Majoritet nöjda med skolan
Skoldirektören konstaterar att personal inom barnomsorg och skola behöver fortbildning i hur man bemöter föräldrar. Det gäller för hela skoldistriktet på norra Åland. ”Förtroendet för att personalen arbetar för barnens bästa måste återskapas” anser han.
Dessutom har skolpsykologen träffat föräldrarna bakom skrivelserna för att bättre förstå orsakerna till kritiken.
Kommunstyrelsen ger nu skolnämnden i uppgift att se till att förbättringarna görs.
–Skolnämnden får säga hur man bäst implementerar de här punkterna och sedan får de rapportera till kommunstyrelsen om ett halvår, säger kommundirektör Mathias Styrström.
Han konstaterar att det alltid finns förbättringsmöjligheter och hoppas att det kan komma något gott ur det här.
–Det är tokigt att föräldrarna blir så upprörda att de skriver till styrelsen för att bli hörda, men det får man ta. Jag hoppas utkomsten blir bra. Det är bra att man får konkreta åtgärder på hur man kan bli bättre.
Enligt en enkätundersökning om föräldrarnas uppfattning om skolan, som Norra Ålands högstadiedistrikt låtit göra, anser en klar majoritet att Geta skola fungerar bra. Undantaget är informationen kring barnens skolgång där cirka hälften anser att den inte fungerar så bra eller att den är otillräcklig.
Svarsfrekvensen på undersökningen var 65 procent.
Sandra Widing