Barnmorskorna Malin Lindvik och Monica Sundberg vid mödrarådgivningen i Mariehamn respektive södra Åland har tillsammans med fem andra barnmorskor och hälsovårdare från Åland varit på ett seminarium om alkoholens påverkan på fostret.
Att alkohol skadar fostret är allmänt känt och det är inte många kvinnor som dricker alkohol efter att de fått beskedet om att de är gravida. Men alkoholen kan redan ha skadat fostret om man druckit före man fått veta att man är gravid.
- Det här är en känslig fråga som alltför sällan tas upp, säger barnmorskorna Malin Lindvik och Monica Sundberg.
De är också noga med att poängtera att de inte är ute efter att oroa gravida kvinnor som vet med sig om att ha festat innan de fått ett positivt graviditetsbesked utan de vill upplysa om att risken för fosterskador finns.
-Vi finns här för att stötta de gravida och ge information och finns till hands vid frågor av olika slag, säger Monica.
Vad säger ni till en kvinna som vet med sig om att hon festat innan hon visste att hon var gravid och oroar sig?
-Att det inte är bra att dricka under graviditeten, säger Malin och tillägger:
- Det är mycket svårt att säga om fostret redan blivit skadat för man vet egentligen ännu alltför lite om vad som egentligen händer. Det man däremot vet är att hjärnan också utvecklas väldigt tidigt och att vecka tre är den viktigaste i hela vårt liv för det är då som neuralröret sluts.
Så man ska inte ens dricka ett glas vin under graviditeten?
- Nej, ett glas vin har lika många gram alkohol som en snaps eller en starköl, säger Monica.
Både hon och Malin vet att det kommit rapporter, främst från Englad, om att ett glas vin i veckan inte skulle skada utan snarare ha en positiv effekt. Men den rapporten är helt felaktig, slår svenska forskare fast.
-Man ska tänka på att fostret får samma promille som mamman i sig när mamman dricker. Dessutom har fostret inte samma möjlighet att förbränna alkoholen på samma sätt som en vuxen människa med fullt utvecklade organ, säger Monica.
Frågar om mammans alkoholvanor
Redan nu frågar man alla gravida kvinnor som kommer till mödrarådgivningen första gången, i vecka tio, om deras alkoholvanor.
- Vi brukar gå igenom allt från matvanor till användande av tobak, alkohol och annat, säger Malin.
- Men vi skulle vilja komma i kontakt med blivande mammor redan tidigare och diskutera dessa viktiga ämnen, säger Monica.
Från och med april kommer detta att bli möjligt runt om på Åland för man har beslutat att gravida redan i vecka sex ska komma till mödrarådgivningen för ett första samtal.
Varför först i april?
- Vi kommer att ha en gemensam studiedag för alla barnmorskor och hälsovårdare så att alla får samma skolning. Vi vill inte börja innan dess, säger Malin.
Dessutom kommer alla att ha tillgång till samma frågeformulär som ska fyllas i vid det först besöket.
- På det sättet får vi mer strukturella frågor och alla följer samma koncept, säger Malin.
Gott råd
För att undvika ångest eller oro över att man kanske druckit och varit gravid har Monica och Malin ett gott råd att ge alla kvinnor.
- Undvik att dricka från ägglossning och framåt tills beskedet om man är gravid eller ej fås. Då slipper man oron senare, säger Monica.
-Om man planerar att bli gravid så kan man också planera sitt eventuella festande efter menscykeln, säger Malin.
De uppmanar också gravida att så fort som möjligt ta kontakt med mödrarådgivningen för att få svar på eventuella frågor man har.
- Ju tidigare man kontaktar oss desto snabbare får man svar på sina frågor. Vi finns här för att stöda, inte för att moralisera, säger Malin och Monica.
Ålandstidningen