Göran Lindholm, suppleant i Ålandsdelegationen och forskare inom Ålands folkrättsliga ställning, och Guðmundur Alfredsson, professor i mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt, ligger bakom den nya boken ”The Autonomy of the Åland Islands”, som ges ut av förlaget Brill i oktober. Boken samlar texter från en rad experter och forskare inom folkrätt, där varje författare bidrar med sina specialområden.
Göran Lindholm beskriver hur Ålands självstyrelse internationellt ses som ett exempel på en hittills livskraftig autonomi, men han uttrycker också oro för att den kan urholkas över tid.
– Vi upplever att självstyrelsen håller på att degenereras, mycket beroende på en ständigt pågående integration som är naturlig i en enhetsstat som Finland. Bland annat kopierar man finska blankettlagar för att det är enklast. Jag tror inte att det finns en ovilja bland tjänstemännen i Helsingfors, men man kan inte Finlands skyldigheter gentemot den åländska befolkningen. Därför måste vi själva ha en hög kunskapsnivå om hur en autonomi ska fungera.
Han betonar vikten av att hålla debatten levande.
– Vi planerar att hålla ett seminarium på Åland i vinter där vi bjuder in alla beslutsfattare och ger dem möjlighet att diskutera vad som gäller och hur frågan kan drivas vidare. Samtidigt vill vi ge dem insikt om hur situationen hanteras på andra motsvarande platser. Det är viktigt att väcka intresse för de internationella aspekterna, i stället för att det bara fokuseras på lokala frågor som vägar och färjor.
– Det viktiga är att självstyrelsens internationella bakgrund måste betonas om och om igen. Jag vill skapa en folklig förståelse för detta, eftersom det påverkar våra barn och barnbarns vardag. Integreras vi i Finland kommer självstyrelsen att försvinna.
”Upp till oss”
”The Autonomy of the Åland Islands” diskuterar både historiska och nutida aspekter av Ålands autonomi, samt dess framtida utmaningar. Författarna jämför Ålands situation med andra autonoma regioner, som Katalonien och Sydtyrolen, och lyfter fram globala frågor om självbestämmande och suveränitet.
Boken, som under tisdag presenteras vid Polar Law Symposium 2024 i Östersund, innehåller bidrag från framstående forskare som Markku Suksi, Lauri Hannikainen, Ove Bring och EU-domstolens tidigare domare Allan Rosas. Ålänningar som professor Sia Spiliopoulou Åkermark, statsvetaren Susann Simolin och tidigare talman Gun-Mari Lindholm, som skrivit ett kapitel om militärtjänst och Nato-medlemskap, medverkar också.
För Göran Lindholm har arbetet med boken varit en lärorik process, särskilt genom samarbetet med de många författarna.
– När det kommer till den åländska autonomins framtid är jag positiv. Bara vi får en liten väckelserörelse, så har vi denna rättighet, och det är upp till oss att driva den vidare, säger han.