Den pyntade granen är ett självklart inslag i många hem under julen. Det är från början en tysk tradition från 1600-talet. När fenomenet först spred sig norrut var det vanligt att granen var liten och fick stå på bordet eller hänga i taket. Numera tronar julgranen i vardagsrummet som huvudföremål för dans och paketöppning.
Finns det något man ska tänka på när man väljer en gran? Biolog Tony Cederberg anser att det bästa är att ta en lokal gran.
– Ur hållbarhetssynpunkt förespråkar jag gärna en lokal gran och helst inte en odlad. Om man har bekanta som har skog som behöver gallras är det bäst att ta en sådan, säger han.
Det finns de som anser att en plastgran är mera hållbart då den kan återanvändas år efter år, men där håller Tony Cederberg inte med.
– Även om man använder en plastgran många gånger är påverkan när man tillverkar den så pass stor.
(O)välkomna gäster till jul
När man har valt ut en gran finns det några knep man kan ta till för att ta hand om den på bästa sätt. Att skära en snittyta nertill i stammen är ett bra tips, precis som med snittblommor.
– Det är viktigt att sätta den i vatten inom en timme, den får inte torka ut.
Tony Cederberg rekommenderar att ställa granen svalt de första dagarna så att den får vänja sig vid inomhustemperaturen.
– Man simulerar våren, det sker gradvis.
Men det bidrar även till att ovälkomna gäster som insekter och småkryp vaknar till liv och börjar röra på sig. Bäst är att försöka skaka ur dem ur granen innan den flyttas in.
– Det finns olika studier som visar att man har hittat mellan 10.000 och 25.000 olika insekter och mindre kryp i granar. Det man kan se är olika små spindlar, kvalster, olika typer av loppor, skalbaggar och myggor. Listan är ganska lång.
Gran till februari
För att granen ska stå sig fram till tjugondag knut är det, förutom tillgången till vatten, temperaturen som avgör.
– Det är bra om man inte har den bredvid ett värmeelement som torkar ut den. Innan man börjar pynta kan man spraya den, likt blommor, med en sprayvattenflaska.
Enligt Tony Cederberg är det vatten och fukt som mest efterliknar granens naturliga miljö.
– Granar gillar inte att stå torrt. I skogen står de i våtare mark jämfört med tallen.
Om man är tillräckligt skicklig på att tillföra vatten kan det hända att granen börjar växa och frodas.
– Jag minns att vi hade granen ända till februari hemma i Jakobstad. Den började växa och det blev långa skott på den som om det skulle ha varit vår, säger Tony Cederberg.
Gynnar havets
biologiska mångfald
Förutom att inte stå för nära värmekällor bör granen inte vara för nära andra växter som pelargoner och begonior.
– Om man lyfter in granen för snabbt producerar den etylengas som alla växter producerar när de mognar. Det är också orsaken till varför man inte ska ha äpplen och bananer bredvid varandra.
När det är dags att säga tack och hej till granen finns det olika sätt att göra det på. Tony Cederberg säger att man gärna får elda upp den själv, om inte kommunen eller någon annan samlar in granar.
– Fiskevårdsföreningen har ibland haft kampanjer att samla in granar för att sänka ned dem på sjöbottnar. Det gynnar den biologiska mångfalden för fiskar kan använda dem till lek och yngel kan söka skydd bland kvistarna.