Social- och hälsovårdsutskottet har gjort tre betydande förändringar i förslaget till nya gränsregler, uppger Mats Löfström på måndagskvällen.
För det första blir systemet med så kallade gröna länder kvar. Om man reser in från ett grönt land behövs varken tester eller vaccinering, även i fortsättningen. Var gränsen för ett grönt land går bestäms av Finlands regering genom en förordning.
– Det här är jätteviktigt för att få det nya systemet att fungera i praktiken. Testkapaciteten räcker inte till över huvud taget om man ska testa alla resenärer från gröna länder, säger Mats Löfström.
Den andra stora förändringen som görs i förslaget är att det inte kommer att krävas förhandstest vid inresa från länder som inte är gröna, under förutsättning att man har fått en dos vaccin.
– Man behöver inte ha ett negativt coronatest med sig om man fått den första dosen, säger Mats Löfström.
Test efter 72 timmar
Däremot kommer man att behöva göra ett test 72-120 timmar efter inresan, om man inte är fullt vaccinerad. Men det handlar alltså inte längre om två tester för en inresa.
Hur dessa tester ska organiseras i praktiken och hur man ska få testkapaciteten att räcka till är än så länge oklart, enligt Mats Löfström. Men genom att tillåta resande från gröna länder utan testning frigörs kapacitet för att kunna testa personer som kommer från högriskländer, säger han.
– ÅHS och landskapsläkaren behöver informera om hur det här ska fungera i praktiken. Så länge Sverige inte är grönt finns många utmaningar med att verkställa det här.
En hel del praktiska anvisningar kommer att behövas.
– Det är inte ett perfekt förslag. Men jag är säker på att det blir bra om man fokuserar på att hitta konstruktiva lösningar i stället för att leta nackdelar.
Den tredje förändringen som social- och hälsovårdsutskottet har klubbat är att lagen kommer att vara i kraft till och med den 15 oktober, till att börja med. Regeringen hade föreslagit den 31 december.
Löser mycket
De undantag som i dag möjliggör inresa för vissa grupper ser ut att försvinna, enligt Mats Löfström.
– Men eftersom många redan har en dos vaccin behöver den förändringen inte bli så kännbar i praktiken.
Mats Löfström har även pratat med inrikesminister Maria Ohisalos specialmedarbetare om vad som gäller om man inte fått en dos vaccin. Enligt den information han fått kommer inresa att beviljas som tidigare, men man ska testa sig vid ankomst eller följande dag och hålla avstånd till andra fram tills dess.
Mats Löfström är säker på att förslagen i utskottsbetänkandet kommer att godkännas av riksdagen, som inleder den första behandling under tisdagen. På fredag hålls den andra och avslutande behandlingen.
De nya reglerna skulle kunna träda i kraft i mitten av juli, bedömer han.
– Jag tror att det här kommer att lösa mycket. Det är ett betydande steg framåt för att få förslaget att fungera praktiskt. Jag är glad att utskottet vågade besluta det här, säger han.