Arbetsmiljön i Jomala församling är akut dålig och bör åtgärdas omedelbart. Det konstaterar Henning Karlsson i sin pågående granskning av arbetsmiljön i Jomala församling.
Otydligt ledarskap är en trolig orsak till problemen, säger han.
- Det är ett allmänt problem i församlingar att för många parter som vill gå in och styra.
ARBETSMILJÖ Ålandstidningen har tidigare skrivit om missnöje med dåliga arbetsförhållanden i Jomala församling.
Foto: Daniel Eriksson
Arbetarskyddsinspektör Henning Karlsson har nu på begäran av domkapitlet i Åbo börjat granskat förhållandena i församlingen.
- Jag har träffat en del av personalen och kyrkoherden och haft samtal med assessorn Kasten Österholm. Jag börjar få en översikt vad det handlar om.
Dålig arbetsmiljö
Henning Karlsson konstaterar att det finns stora problem vad gäller arbetsmiljön och att anställda mår dåligt av situationen. Någon anmälan om trakasserier eller osakligt bemötande finns dock inte.
- Mer specifikt kan jag inte säga just nu. Men helt klart är att personalen upplever dålig arbetsmiljö, och vill att det ska hända någonting.
Det är viktigt att arbetsgivaren omgående åtgärdar bristerna, säger Henning Karlsson. Han råder både Jomala församling och andra arbetsgivare att skapa ett säkerhetsledningssystem där en riskbedömning ingår.
- Där ska det framgå olika problem som man har på arbetsplatsen.
Alla arbetstagare ska ha rätt att få vara delaktiga i riskbedömningen, säger Henning Karlsson.
- På det här sättet fångar man upp de problemställningar som personalen upplever, sedan är det arbetsgivarens sak att bedöma och gå vidare med olika fall.
Allmänna problem
Problemen i Jomala församling är inte unika. Enligt Henning Karlsson rör det sig om fundamentala problem som är allmänt förekommande.
En stor del av problemet ligger i församlingarnas organisationsstruktur som ofta är otydlig med för många ledare, säger han.
- Utan att nedvärdera det system som finns är det kanske inte riktigt så effektivt som det skulle kunna vara. Det är lite komplicerat samtidigt som personalen kan uppleva att det finns lite för få utvecklingsmöjligheter.
Allmänheten bidrar
Att jobba inom kyrkan kan överlag vara ett utsatt och påvaktat jobb, inte bara från kyrkoherden, säger Henning Karlsson.
- Kyrkvaktmästare kan vara något av de tuffaste jobb som finns. Man är påvaktad från så många håll - allmänheten, de förtroendevalda och tjänstemännen.
Det kan alltså vara så att allmänheten också bidrar till problemen i Jomala församling?
- Ja. Allmänheten kan ha orimliga förväntningar på vad som ska göras, samtidigt vet jag att det finns otroligt duktiga människor som gör mycket mer än vad man kanske egentligen skulle kunna förvänta sig.
Möte med domkapitlet
Eftersom problemet med arbetsmiljön sträcker sig längre än till Jomalas församling planerar Henning Karlsson nu ett möte med företrädare för domkapitlet. Där ska man diskutera utvecklandet av arbetsmiljön i församlingarna.
- En del församlingar, som Jomala och Geta, är självständiga och styr över de här frågorna själva. Samtidigt vet jag att man ofta tycker att vad domkapitlet tycker är viktigt. Därför tror jag att ett sådant här möte kan vara bra.
Semesteruppehåll
Eftersom semestrarna kommer gör nu Henning Karlsson uppehåll i utredningen. Till hösten planerar han ett möte med biskop Gustav Björkstrand och landshövding Peter Lindbäck.
- Det här är dock inte något klart som är klart.
Han tror att problemet i Jomala församling är svårlöst.
- Men parterna är inställda på att vi ska lösa den här frågan. Det gäller att tydliggöra gränserna och hitta en modell där det är tydligt vem som är ansvarig för verksamheten.
Det är också viktigt att de förtroendevalda inte lägger sig i tjänstemännens arbete för mycket, säger Henning Karlsson.
- Politiker är politiker, de ska inte jobba med det praktiska. Det är positivt att man engagerar sig men man kan försätta de anställda i en omöjlig sits eftersom det blir otydligt ledarskap.
Dubbelstruktur
Ordföranden i kyrkofullmäktige, Kenth Häggblom, vill inte kommentera utredningen vidare. Han har förståelse för att organisationsstrukturen kan uppfattas som knepig och otydlig.
- Det är ju något av en dubbelstruktur där det i bland kan vara svårt att se vem som har ansvaret.
Ålandstidningen