Högsta förvaltningsdomstolen väljer att inte pröva Gunnar Janssons besvär mot Mises avgifter.
Därmed står Ålands förvaltningsdomstols utlåtande fast: Gunnar Jansson ska betala.
SOPAVGIFTER Tvisten rör avgifter på 100 euro för Mise januari till mars år 2006. Gunnar Jansson hävdar att han inte ska behöva betala avgifterna eftersom de inte har fastställts i laglig ordning. Han menar att Mise inte har rätt att ta ut avgifter eftersom de inte regleras i lag. Enligt Jansson har inte taxorna heller delgetts medborgarna på rätt sätt.
Ålands förvaltningsdomstol valde att inte pröva Gunnar Janssons besvär mot de fastställda avgifterna. Motiveringen är att det inte är deras befogenhet att avgöra om Gunnar Jansson är skyldig att betala renhållningsavgift. I stället hänvisade man Gunnar Jansson att lägga fram besvär på en kommunal nivå.
Tycker inte han är skyldig
I sitt överklagande till högsta förvaltningsdomstolen argumenterar Gunnar Jansson att det inte har varit möjligt för honom att lämna in besvär på den nivån eftersom besvärsprocessen aldrig börjat löpa. Därför, menar han, har beslutet aldrig trätt i kraft och han är heller inte skyldig att betala någon avgift för perioden.
Men högsta förvaltningsdomstolen gör samma bedömning som Ålands förvaltningsdomstol. Avgörandet kom i torsdags och innebär att Gunnar Janssons besvär förkastas.
Den senaste grundavgiften för 2008 har Ålands förvaltningsdomstol slagit fast som laglig. Den har Gunnar Jansson meddelat att han tänker betala.
Gunnar Jansson själv är inte säker på om han tänker pröva nya vägar.Är du besviken över domen?– Det är ingen dom, det kallas beslut när det kommer från förvaltningsdomstolen. Och det här är domstolens sätt att förklara att det finns andra vägar att gå. Och det är inte fråga om min privata ekonomi, jag har råd att betala, utan om oroliga människors hopp om bättring.
Är det här ett steg i rätt riktning menar du?– Ja, Mise är på väg åt bättre håll i alla fall hoppas jag. Den här affären har inneburit att medvetenheten om de här svårigheterna har vuxit. Jag hoppas förstås också att Mise kommer på rätt.
Tänker du gå vidare?– Det får jag fundera på. För mig är det här ingen stor fråga alls, utan jag har drivits av ett intresse att Mise utför sitt uppdrag på ett för medborgarna bra sätt och på ett sätt som vinner medborgarnas förtroende. Samtidigt sköts ärendena i Mise bättre nu än för två år sedan.
Vad var det som utlöste striden?– Med sina höga avgifter utgår Mise från att medborgarna inte kan sköta sig. Avgiften är så hög att den nästan verkar skrämmande för folk. Det vore klokare att låta de som inte sköter sig i så fall få betala en högre avgift. Jag tycker inte att ett samhällsmonopol kan förfara så.
Men om nu högsta förvaltningsdomstolen anser att du borde ha besvärat dig redan från början, varför gjorde du inte det?– Därför att det inte gick att få tag på besluten. De delgavs helt enkelt inte. De klarade inte av det på grund av initiala svårigheter. Det påfördes avgifter på medborgarna utan att de hade tid att reagera. Någon måste ta strid mot det, och jag bestämde mig för att denna någon var jag.
Tror du folk är nöjdare nu?– Jag vet inte hur medborgarna i övrigt tänker. Men jag är nöjd med utgången eftersom Mise arbetar bättre. Nu tar politiken vid.
Tone Nordling