- En verbal krigsförklaring.
Så beskriver vice talman Gunnar Jansson (Lib) finska Centerns negativa åsikter om svenskan i Finland.
Talman Roger Nordlund (C) tycker diskussionen känns "obehaglig" men varken han eller Gunnar Jansson ser någon risk för Ålands del.
POLITIK Sedan även Centerministrarna i Finlands regering insett att de måste böja sig för grundlagen och låta Karleby förvaltningsmässigt höra till Vasa i stället för deras förslag, Uleåborg, har en språkstrid blossat upp.
Ledande C-politiker med statsminister Mari Kiviniemi och näringsminister Mauri Pekkarinen i spetsen kräver en omtolkning av grundlagen när den står i vägen för förvaltningsreformer i områden där det bor svenskspråkiga. De anser att svenskan har för starkt ställning, Pekkarinen har meddelat att han inte längre stöder obligatorisk skolsvenska och Kiviniemi har sagt att hon stöder sin näringsminister.
I gårdagens Hufvudstadsbladet sa Kiviniemi att hon numera saknar argument för "tvångssvenskan".
Krigsförklaring
Professor Göran Djupsund skrev i sin kolumn i Ålandstidningen i går att finska Centern deklarerat språkkrig. Första vice talman, riksdagsrådet Gunnar Jansson, skriver under Djupsunds åsikter "till punkt och pricka".
- Det här är en verbal krigsförklaring, säger vice talmannen.
Han ser det som allvarligt när landets statsminister och mannen som nästan blev statsminister säger att de omprövat sin inställning till svenskan.
- Därmed har de omprövat sin inställning till landets identitet som tvåspråkigt land.
Is i hatten
Hur ska man hantera det här?
- Man måste ha is i hatten.
Gunnar Jansson ingår i Svenska Finlands folktings grupp med uppdrag att till nästa regeringsprogram formulera en text om hur Finland kan bevaras tvåspråkigt. I gruppen ingår bland andra president Martti Ahtisaari och riksdagens vice talman, Centerns Seppo Kääriäinen.
Obehaglig diskussion
Talman Roger Nordlund (C) understryker att det inte är bra när statsministern står i spetsen för en diskussion om att försvaga svenskan.
- Den här diskussionen känns obehaglig.
Riksdagsledamot Elisabeth Nauclér håller med om att debatten inte är bra men ser den ändå inte som ett hot mot svenskans status.
- Den är uttryck för en stor besvikelse över ett alltför starkt utspel. Centern la Karlebyribban högt och förlorade. Men det kommer nog att lugna ner sig.
Grundlagen består
Nauclér påpekar att man inte kan omtolka lagar, åtminstone inte så att man på förhand bestämmer att man ska göra det. Omtolkning kan ske bara om en förändring inträffat i samhället som kräver en omtolkning.
Grundlagen kan förstås skrivas om men det tror varken Nauclér eller de båda talmännen att blir aktuellt.
- Dessutom finns det starka krafter i Finland som försvarar svenskan, säger Roger Nordlund.
Nationalism
Andra vice talman Gun-Mari Lindholm (Ob) konstaterar att de nationalistiska strömningarna nått Finland. En negativ inställning till utlänningar och svenskspråkiga sprids och där dras Åland med, säger hon.
- Man skjuter Åland allt längre västerut, det bör man vara medveten om i Finland.
Hennes recept är att Åland måste börja visa intresse för och diskutera mer med de finskspråkiga partierna i Finland, inte bara med Svenska folkpartiet.
Och Åland, då?
Hur påverkas då Åland när svenskan ifrågasätts på högsta ort? Formellt inte alls men förstås i praktiken.
- Ålands ställning har inte ifrågasatts, säger Roger Nordlund.
- Ålands enspråkiga status kan inte rubbas men det blir knöligt om svenskan i Finland försvinner, säger Gunnar Jansson.
Roger Nordlund tror att det till och med blir lättare att argumentera för en ramlag nu. Ju mer finskt Finland blir desto viktigare blir det att hitta en fungerande lösning för Åland, säger han.
Varken han eller Elisabeth Nauclér tror att den här debatten gör det svårare att få igenom stöd för en ny elkabel Åland-Finland eller vindkraftsstödet.
Kerstin Österman