Avgående ordförande Roger Jansson konstaterade i sitt öppningstal att pandemin har präglat verksamheten de två senaste åren.
– Hamnbolaget är kanske den offentliga verksamhet där pandemin gett störst utslag, med stort intäktsbortfall och ett fartyg som upphört med trafiken. Trots det har vi genomfört ett av Ålands största investeringsprojekt, ombyggnaden av kaj 3 och satsningen på automatisk förtöjning.
Han framhöll att det var en risktagning, med oprövad teknik i nordliga vatten med isförhållanden, men att tekniken fungerar även om leveranstiden blivit lång.
– Om cirka en månad borde det vara klart.
Hamnen har också tvingats till besparingar, samarbetsförhandlingar och permitteringar, först på grund av pandemin och sedan som följd av det automatiska förtöjningssystemet som minskat personalbehovet i hamnen med hälften.
– Det här har naturligtvis varit tungt för personalen och det finns uppenbarligen missnöje med resultatet, men styrelsen och hamnens ledning är trygg med att vi har följt alla regelverk, säger Roger Jansson.
Hoppas på pengar
Hamnbolagets omsättning ökade i fjol med 17 procent till 5,1 miljoner euro. Dessutom erhöll hamnen en dryg halv miljon euro i coronastöd. Avskrivningarna ökade till 1,9 miljoner till följd av investeringarna, men rörelsevinsten steg till 1,35 miljoner.
Bolaget redovisar en vinst på 142.000 euro, jämfört med en förlust på 102.000 året före.
– Omsättningen ligger ungefär 40 procent under ett normalår och utan coronastödet hade förlusten blivit omkring 400.000 och det dubbla 2020, påpekar vd Alef Jansson.
Bolaget fick avslag på sin ansökan i första omgången av coronastödet och har därför lämnat in besvär, som ännu inte avgjorts.
– Det görs olika tolkningar av de snabbt tillkomna regelverken, men det handlar om väsentliga summor för oss, uppskattningsvis 200.000-300.000 euro, säger Alef Jansson.
Stora investeringar
Han noterar att besparingarna gjort att 58 procent av hamnens kostnader finns inom stadskoncernen.
– Vi har en hög skuldsättning, nära 30 miljoner, men planen är att amortera 1,6 miljoner i år.
Under fjolåret gjordes en satsning på småbåtshamnarna, eftersom efterfrågan på båtplatser ökat under pandemin. Beläggningen var 91 procent. Lotsstugans och hamnkontorets fasad renoverades och kryssningsterminalen byggdes delvis om för butiksverksamhet.
I verksamhetsberättelsen noteras även att Viking Lines fartyg Mariella efter försäljningen till Korsika lämnade Mariehamn efter 35 års trafik. Hamnen fick ett tillskott av trafik genom det hundratal specialkryssningar till Mariehamn som Viking Line och Tallink-Silja genomförde. Däremot uteblev de internationella kryssningsfartygen och evenemanget Tall Ships Race ställdes in.
Veteran stiger av
Vid bolagsstämman valdes Sara Kemetter (S) planenligt till ny styrelseordförande efter Roger Jansson som lämnar bolaget efter drygt sju år. Till ny medlem i styrelsen valdes Tom Forsbom (MSÅ).
– Tanken är att han som aktiv köpman ska tillföra turistisk kompetens och att hamnens samarbete med City Mariehamn kan utökas, säger stadsstyrelsens ordförande Ingrid Zetterman (Lib).
Hon representerade tillsammans med stadsdirektör Arne Selander staden som ägare vid stämman.
De övriga styrelsemedlemmarna, Mats Clemes, Jill Fredriksson och Tony Wingert omvaldes.
Styrelsearvoden justerades för att följa stadsfullmäktiges principbeslut. Däremot utdelas ingen dividend, eftersom detta inte är tillåtet enligt regelverket för de statliga coronastöden.
Roger Jansson avtackades för sin insats och Ingrid Zetterman konstaterade att han innehaft de flesta och de tyngsta uppdragen i stadspolitiken.
– Han är en samhällsbyggare som varit en centralgestalt i hamnen och styrt bolaget med fast och trygg hand.