Bakom Gunnar Westerholm hänger de nordiska flaggorna stilla. Men i det nordiska samarbetet blåser det motvind.
För tredje gången tillsätts snart en grupp för att lösa problemen med gränshinder i Norden. För tredje gången lämnas skattefrågorna utanför.
nordiska rådet Gunnar Westerholm, till vardags informationssekreterare vid Ålandskontoret i Stockholm, har fullt upp under Nordiska rådets session i Oslo denna vecka.
Han är Ålands medlem i den Nordiska samarbetskommittén (NSK) som är den högsta tjänstemannakommittén inom det ministerrådet. Han deltar både i tjänstemannamöten och flankerar lantrådet Roger Nordlund (c) och samarbetsminister Lasse Wiklöf (s) vid ministermöten.
Undviker skattefrågor
Ett av de mest Ålandsrelevanta ärendena på årets agenda är en punkt som kallas "Gränshinder i Norden". Inom ramen för det arbetet ska man bilda ett så kallat gränshinderforum där problem ska lösas gemensamt.
Det låter som något som skulle kunna vara till nytta för Åland med sin skattegränsproblematik. Men så verkar det inte bli, enligt Gunnar Westerholm.
Den samordnare som listat de olika ländernas gränsproblem föreslår nämligen att alla skattefrågor ska undantas från arbetet. De anses vara för omfattande. Det betyder att varken skattegränsen eller problemet med återflyttande pensionärer som betalar skatt i Sverige kan tas upp.
- Det är den tredje gruppen på sju år som fokuserar på gränshinder inom ministerrådet och Åland får fortfarande inte med de viktigaste frågorna. Det är frustrerande, säger Gunnar Westerholm.
Inget mer inflytande
Mer nöjd är han med det andra stora "Ålandsärendet" här i Oslo, det så kallade Ålandsprotokollet, som antogs vid de nordiska samarbetsministrarnas möte på Åland i september. I det föreslås ett ökat inflytande för de självstyrande områdena inom det nordiska samarbetet.
Reaktionerna på protokollet har varit blandade.
När det diskuterades under de nordiska statsministrarnas möte med ledarna för de självstyrande områdena markerade såväl Sverige som Finland att de visserligen tycker att dokumentet är bra, men att det efter dessa ändringar räcker med inflytande för Åland, Grönland och Färöarna.
- Jag uppfattade det som att Sverige och Finland inte vill prata mer om ökat inflytande, nu vill de arbeta med annat, säger Gunnar Westerholm som var med på mötet tillsammans med Roger Nordlund och utskottssekreterare Marine Holm-Johansson.
Kan bli votering
Från färöiskt håll råder missnöje åt det andra hållet. Färöarna har ansökt om att få bli en fullvärdig medlem i Nordiska rådet och vill hålla isär det ärendet från det så kallade Ålandsprotokollet.
På torsdag tas båda ärenden upp i Nordiska rådets plenum för formella beslut. Lasse Wiklöf ska redogöra för Ålandsprotokollet. Det kan blir votering om godkännandet, enligt rykten. Men Gunnar Westerholm är lugn.
- Jag räknar inte alls med att det faller, säger han.
Ålandstidningen