I Finland hotar de handelsanställda med strejk på fredag sedan avtalsförhandlingarna strandat. Åland tycks dock inte berört.
-Nej, jag har inte fått någon information om strejk här, säger Siv Eriksson, ordförande för PAM/Ålands Handelsanställda.
ARBETSMARKNAD Nu hettar det till i årets avtalsförhandlingar som annars varit ganska lugna. Som Ålandstidningen berättade i lördags hotar de vårdanställda som organiseras i Tehy med massuppsägningar om inte deras krav på en 24-procentig lönehöjning accepteras.
Nu skramlar även servicefacket PAM, som organiserar de handelsanställda, med konfliktåtgärder. PAM vill ha lönehöjningar på sammanlagt strax över tio procent och en engångssumma på 350 euro. Arbetsgivaren har kontrat med ett bud på nio procent under två och ett halvt år.
Strejkar en halv dag
I väntan på resultat hotar PAM med att ta ut medlemmar i strejk från klockan 14.00 på fredag till klockan 06.00 på lördag. Åland tycks dock inte vara berört.
-Jag har inte fått någon information, varken om att vi ska delta eller undantas från strejken så jag utgår från att vi ska gå till arbetet, säger Siv Eriksson, ordförande för PAM/Ålands handelsanställda.
Förhandlingarna fortsätter nu under ledning av riksförlikningsman Juhani Salonius.
FOA som organiserar de offentliganställda koncentrerar sig på att höja minimilönen till 1.730 euro, säger Ulla Andersson som är ordförande för den åländska avdelningen.
"Komma åt fattigdomsgränsen"
-Kravet på höjning gäller både för landskaps- och kommunanställda. Visst, det är ett högt bud, men man ska ju kunna leva på sin inkomst. Det handlar om fattigdomsgränsen.
Vad gäller den allmänna lönehöjningen är nivån inte specificerad ännu.
-Men det blir någonstans mellan åtta och elva procent.
Henrik Lagerberg som representerar Finlands fackförbunds centralorganisation, FFC, på Åland betecknar avtalshösten som lugn.
-Det har gått ovanligt lätt att komma överens. De avtal om lönehöjningar som slutits hittills ligger på mellan nio och tolv procent.
Lugnt till sjöss
Posten landade ett avtal på 11,3 procents höjning, livsmedelsbranchen på drygt sju procent och metallarbetarna på strax över nio procent.
I den för Åland så viktiga sjöfartsbranschen råder lugn. Finlands sjömansunion har ett avtal som löper fram till den sista februari 2008.
-Men förhandlingarna hart börjat så smått, säger Henrik Lagerberg.
Akademikerfacket Akava-Åland har ännu inte bestämt vad man kommer att kräva.
-Vi avvaktar besked från centralt håll i riket, säger ordförande Pekka Erämetsä.
Avslöjar inte krav
Väntar på besked från centralorganisationen gör även tjänstemannaorganisationen på Åland (TCÅ) som bland annat organiserar landskapsanställda, kommunaltjänstemän och poliser.
-Innan vi fått besked och hunnit förhandla vill jag inte säga något om våra krav, säger Yvonne Aspholm, ordförande för TCÅ.
Petter Lobråten