Affärsområdet i Möckelö växer så det knakar. Elva företag har redan köpt tomter i området. Och det finns plats för fler.
Ålandstidningen har kartlagt tomtägarnas planer.
Först att öppna verksamhet i området var Ålands lantbruksmaskiner 1984, följt av TT Färghuset 2006.
Som bäst håller Klintens plåt, Jomala bilplåt och service samt Aluwood på att bygga affärslokaler i området.
SAJ Instrument och Kurant står i beråd att bygga medan VVS Eriksson, Wiklöf Holding och Redarnas ömsesidiga försäkringsbolag ännu inte har några konkreta planer för sina fastigheter. Dykbolaget på Åland vet vad man ska bygga men inte när.
Säljare av tomterna är både Jomala kommun och en privatperson.
Vid området norr om Hammarlandsvägen är alla tomter sålda. På södra sidan om vägen finns en tomt fortfarande kvar i privat ägo.
-Området är tänkt att fortsätta växa västerut längs Hammarlandsvägen, säger Jomala kommuns byggnadsinspektör Billy Eriksson.
Enligt delgeneralplanen ska det i huvudsak vara kontorslokaler i området på norra sidan om Hammarlandsvägen. Men det är inte omöjligt att det blir butiker där också, menar Eriksson.
Här är tomtägarna
Ab Lantbruk Åland
Företaget gick först under namnet Ålands lantbruksmaskiner och startade sin verksamhet 1984. 1991 bildades Ab Lantbruk Åland.
TT Färghuset Ab
Det nystartade företaget öppnade vintern 2006. På tomten finns också en bensinmack.
Klintens plåt Ab
Företaget äger en 3.000 kvadratmeter stor tomt och huset som byggs där blir 600 kvadratmeter stort.
Bygget inleddes i januari och ska stå klart den sista augusti. Vem som flyttar in i lokalen vill ägaren Fredrik Karlström ännu inte avslöja.
-Det är ett försäljningsföretag, men inte Klintens plåt, säger han.
SAJ instrument Ab
Tomten som är 3.000 kvadratmeter stor ska förhoppningsvis börja bebyggas på sensommaren. Våren 2009 väntas bygget vara klart. Då lämnar SAJ Instrument sina lokaler i Mariehamn och flyttar in.
-En del av huset kommer att kunna hyras ut, säger vd Dick Jansson.
Jomala bilplåt och service
Vid årsskiftet är målsättningen att Berrolfs, som säljer Toyota, samt verkstaden Jomala bilplåt och service ska flytta till Möckelö. Bygget av den 1.000 kvadratmeter stora fastigheten har pågått i ett halvår.
-Nu kommer vår bilförsäljning och verkstad under samma tak. Hela Toyotas koncept bygger på det. Läget vid bilbesiktningen och flygfältet är kanon, säger försäljare Marie-Louise Karlsson.
Berrolfs huserar sedan 2004 i hyrda lokaler i Dalbo och Jomala bilplåt och service finns i dag i Möckelby.
Wiklöf holding Ab
Företaget har i dagsläget inga konkreta planer på vad man ska bygga på tomten.
-Det är en långsiktig investering. När vi känner till planerna konkret berättar vi om det, säger vd Nils Lampi.
Kurant Ab
På den 14.000 kvadratmeter stora tomten ska en privat vårdklinik byggas. Bygget påbörjas 2009 och ska vara klart 2011. Bakom projektet står bland andra Ålands investerings Ab. Vd Carin Holmqvist tycker att platsen är perfekt.
-Det tar tre minuter att köra från stan, det finns mycket parkeringsplatser och det ligger nära sjukhuset och flygfältet.
VVS Eriksson & Co Ab
Sedan några år tillbaka äger VVS Eriksson en 12.000 kvadratmeter stor tomt i området. Tanken är att företaget ska flytta från sin hyreslokal i Norrböle till Möckelö.
-Men någon tidsplan har vi inte. Jag är i beredskap att gå i pension och de som eventuellt tar över efter mig får besluta om det där, säger vd Tore Eriksson.
Aluwood Ab
Sedan i våras pågår bygget av en ny industrihall i Möckelö. Aluwood flyttar sin verksamhet dit och lämnar då lokalerna i Mariehamn.
Flytten sker i slutet av juli.
Dykbolaget på Åland Ab
På den 4.500 kvadratmeter stora tomten ska det bli en hall med uthyrningsbostäder i ena ändan och butik och kontor i den andra delen. Dessutom ska man bygga en verkstadshall för företagets egen verksamhet.
-Vi tänkte hyra ut 70 procent av det vi bygger, säger Benny Gustafsson som äger företaget tillsammans med Jan-Gustav Nordström.
Någon tidsplan för projektet finns inte.
Redarnas ömsesidiga försäkringsbolag
Det är ännu oklart vad som ska byggas på den 4.300 kvadratmeter stora tomten.
-Det är ju en lager- och industritomt, men några konkreta planer finns inte, säger fastighetschef Leif-Anders Mattsson.
Stadspolitiker oroas över företagsflytt
-Att etablera nya industriområden i Mariehamn är svårt.
Det säger stadsstyrelsens ordförande Johan Ehn som oroas över företagsflykten.
Men från köpmannaföreningens sida ser man lugnt på saken.
Mariehamns stad förlorar egentligen inte så mycket pengar i skatteintäkter på att några företag flyttar till Jomala. I runda slängar får man in åtta miljoner euro i skatter från företagen och 25 miljoner från privatpersoner.
-Företagsbeskattningen är huvudsakligen statlig, kommunerna får bara en del av den, säger Johan Ehn (fs), stadsstyrelsens ordförande.
-Men allt vi kan få in i inkomster är viktigt.
Ehn säger att staden måste jobba för att bli en attraktiv etableringsort för företag. Bland annat ska man inrätta ett näringslivsråd som ska fungera som en kontakt mellan å ena sidan köpmän och företagare i Mariehamn, å andra sidan stadsfullmäktige och -styrelsen.
-Om vi ska klara oss i konkurrensen och ha en bra relation till näringslivet måste vi se över vårt hus, säger Ehn.
Vill ha levande centrum
Orsaken till att privatpersoner och företag söker sig till Jomala är att stadens mark börjar ta slut.
-Vi har brist på industrimark, att etablera nya industriområden är svårt, säger Johan Ehn.
-I första hand måste vi ha ställen för folk att bo på. Det är eftersatt.
Både i norr och i söder finns tomter för bostäder, men marken är begränsad, konstaterar Ehn.
Han vill ha en levande miljö i centrum, både med affärsverksamhet och boende. Därför håller man som bäst på med att se över stadens generalplan som antogs 2006. Som den ser ut nu är den för detaljreglerad, anser Johan Ehn.
Positivt om handeln ökar
Johan Lindholm, ombudsman på Ålands köpmannaförening, ser inga problem med företagsflytten till Jomala. Han påpekar att föreningen jobbar för hela Åland.
-Förstås är det dåligt för centrumhandeln om butiker försvinner. Men om något företag flyttar fylls det säkert på med andra. Det finns ett stort behov av lokaler, säger han.
Lindholm anser att det är positivt för hela Åland om det blir mer fart på handeln i Jomala. Kanske tar konsumenterna en sväng via Mariehamn också.
Varför tror du företagen flyttar till Jomala?
-Man vill ha mer yta. Troligtvis är det billigare markpriser. Företagen har också nytta av varandra och kan samarbeta.
-Det finns inte så mycket industrilokaler i Mariehamn längre.
Finns det risk att även småbutiker lämnar centrum?
-Jag skulle inte tro det. Allt handlar om läge, läge, läge.
I dag är främst svenska, men också finländska, köpmän den största konkurrenten för de åländska handlarna. Ju fler butiker som öppnar på hemmaplan, desto bättre för handeln på Åland, menar Johan Lindholm.
Sandra Widing