I Geta avlöser äppelodlingarna varandra, men för första gången står här nu även 3.000 plommonträd. En del av träden har redan gett skörd, och resterande väntas ge skörd inom kort, berättar Camilla Sjöström.
– Från början var jag och Andreas inte överens om att starta en plommonodling, men till slut lyckades jag övertala honom, säger Camilla Sjöström.
En vågad satsning
Hon berättar att idén om en plommongård väcktes till liv för drygt två år sedan. Hon reste till Danmark där flera plommonodlingar finns, för att hämta inspiration och lära sig mer.
– Det är en vågad satsning att börja med något nytt. Vi har hittills den enda plommonodlingen på Åland, så vi har inga fotspår att gå i. Det gör det extra spännande att se vilket utfall odlingen kommer få.
Liksom äppel finns det flera sorter av plommon. På Sjöströms gård finns sammanlagt sex olika varianter, som alla ger skörd vid olika tidpunkter på hösten. Sjöströms första skörd har redan nu levererats till Finland och till matbutiker runt om på Åland.
– Det är ÅTH, Ålands Trädgårdshall som efterfrågat plommon under en längre tid, men som med allt nytt, känns det osäkert att göra en så pass stor investering i något ovisst, säger hon.
Camilla visar oss runt på odlingen och berättar att huvudgrödorna är ett lite mindre rödgult plommon vid namn Komet, som redan nu sålts i butikerna och Valor, en lila lite större variant som väntas ge skörd de kommande dagarna.
– Vi befinner oss i startgroparna fortfarande, vi testar oss fram för att se vilka träd som ger bäst skörd, en bra hållbarhet men också en god smak som går hem hos kunderna. Vi reder också ut vilka träd som passar som pollineringsträd till våra huvudgrödor. Jag brukar säga att man måste testa sig fram och lära sig själv.
Här trivs plommonträden
Hon berättar att plommonodlingen är snarlik äppelodlingen, som paret sedan länge är bekant med. Likt all stenfrukt ger plommonträd också skörd under augusti och september. Sjöströms träd som är förstagångsskördare, har redan nu gett en stor avplockning.
– Träden trivs bäst i dränerad mark där de får mycket solljus. Likt fruktträden i södra Europa trivs plommonträden också bra i mark med sten i. Stenen som binder värme gynnar träden.
Helgens regn var efterlängtat, både för plommonträden såväl som äppelträden. Förutom regnet är höstens kallare nätter också välkomna.
– För att färgen ska framträda på äpplen krävs kyliga nätter, jag tror det samma gäller för plommonen.
Till skillnad från äppelträden kräver plommonträden däremot knappt några bekämpningsmedel och har inte krävt desto större arbetsinsats berättar hon.
– Ett plommonträd kan ge uppemot tio kilo frukt i närmare 15 år, det håller vi tummarna för men det är något tiden får utvisa.
Uppväxta i jordbruket
Trots att paret i många år varit näringsidkare och även växt upp i jordbrukskretsar, är den nya plommonodlingen något spännande. Projektet är en vågad investering på närmare 50.000 euro per hektar.
Lyckas projektet kan den nu två hektar stora plommonodlingen komma att utvidgas de kommande åren.
– Det är flera års planerande som ligger bakom odlingen. Beställer jag träd nu kan jag vänta dem om cirka två år.
Hur efterfrågan ser ut är också något som tiden får utvisa, men i Finland har efterfrågan hittills varit stor berättar hon.
Camilla som är nyutbildad närvårdare berättar att det är hon som sköter logistiken med beställningar och personal, vid sidan av närvårdararbetet, och Andreas som sköter det praktiska på gården.
– Vi kompletterar varandra väldigt bra. Andreas fixar allt det praktiska och jag beställer träd, fixar med beställningar och så vidare.