Som Ålandstidningen tidigare berättat investerar Eckerölinjen tio miljoner euro för uppgraderingar av hamnarna i Grisslehamn och Berghamn. Syftet är att förbereda dem för ett nytt och större fartyg.
Arbetet i Berghamn inleddes för snart en månad sedan och när Ålandstidningen besöker bygget på fredagen står redan flera av de borrpålar som ska utgöra grunden för den nya kajen på plats.
– Det är inget fel på den nuvarande kajen men det är för grunt. Nu ökar vi djupet från 6,5 meter till 8,5 meter för att kajen ska kunna ta emot större fartyg, säger Bengt Eriksson.
Bengt Eriksson säger att ms Eckerö med dagens djup i dag med god marginal kan angöra i Berghamn.
– 8,5 meter är samma djup som i Långnäs och Västra hamn. Men oavsett vilka fartyg som ska angöra i Berghamn i framtiden är det bra att frigöra utrymme under fartygen. Det underlättar när de ska manövrera vid kajen.
Utmaning
Men i Berghamn räcker det inte med att gräva några skopor för att få en djupare hamnbassäng.
– Det finns en anledning till att det heter Berghamn. Det är berg precis överallt, och det är förknippat med svårigheter. Vi kan inte bara spränga bort flera tusen kubikmeter berg framför den befintliga kajen, säger Bengt Eriksson.
I stället borras stora borrpålar, med en diameter på 61 centimeter, ner sju meter i havsbotten utanför den nuvarande kajen. Borrpålarna gjuts sedan fast med armering och betong.
– Vi har redan börjat rada upp borrpålar på havsbotten. Totalt ska 28 pålar borras ner. När pålarna har borrats ner ska de vara i nivå med den befintliga kajen.
Efter det bygger man upp en stålvägg av sammanhakade stålspåntar mellan borrpålarna. Utrymmet mellan stålväggen och den befintliga kajen fylls med betong.
– Den nya kajen bygger in den gamla och är så stabil så att vi kan spränga ner botten framför den.
Totalt ska 6.000 kubikmeter fast massa sprängas bort och nästan 12.000 kvadratmeter havsbotten muddras för att nå de önskade djupet på 8,5 meter.
65 ton tung modul
För tillfället står sex av de totalt 28 borrpålarna på sin plats, men för att borra ner dem i havsbotten krävs specialutrustning.
– Ekipaget som kommer hit väger 125 ton. Bara själva borrmodulen väger 65 ton, säger Stefan Granskog, trafikdirektör på Eckerölinjen.
Vid själva borrningen fästs en krona i ändan på borrpålen.
– Kronan borrar ner pålen till önskat djup. Allt innehåll flyger upp och det ska sedan användas till att stärka vågbrytarpiren här i hamnen, säger Bengt Eriksson.
Kräver kommunikation
Eftersom hamnen i Berghamn bara har en kajplats är arbetet med den nya kajen en ständig samverkan mellan fartyg och byggnadsledning.
– Vi jobbar väldigt nära färjan och det är en av svårigheterna. Det gäller att ha tålamod och försöka hitta lösningar, säger Bengt Eriksson.
– Det är väldigt viktigt att fartyg och byggnadsledning samarbetar, säger Stefan Granskog.
Den nya kajen väntas stå klar i slutet på 2019 och innan arbetet är färdigt ska också några mindre uppgraderingar göras. Bland annat ska kajen få ett nytt fendersystem som ska vara bättre anpassat för att ta emot olika typer av fartyg.
– Rampen ska justeras och landgången måste anpassas efter de nya måtten. Men det är saker vi tittar på efter att den nya kajen är klar, säger Stefan Granskog.
Kevin Eriksson