26 av lagtingets 30 ledamöter har andra arbeten och uppdrag vid sidan av lagtinget. Av dem har 19 både politiska uppdrag och ytterligare jobb eller företag. Fyra ledamöter arbetar med politik på heltid, medan tre har endast opolitiskt arbete vid sidan av. Det visar en kartläggning som Ålandstidningen har gjort.
Det vanligaste bland ledamöterna är att ha eget företag eller jordbruk och att även vara förtroendevald i den egna kommunen.
Liberalen Pernilla Söderlund har erbjudit sig i egenskap av hälsovårdare med vaccinationsbehörighet att hjälpa till på ÅHS med coronavaccinet, men betonar att hon i så fall anpassar det jobbet efter lagtingsuppdraget.
Roger Höglund (C) säger å sin sida att han gick över från kommunstyrelsen till fullmäktige i Finström efter att han blev invald i lagtinget för att på så sätt ha mer tid att lägga på lagtingsuppdraget.
”Måste bortprioritera”
Räcker tiden till för flera åtaganden? Åsikterna bland ledamöterna går isär.
– Ja, men det är utmanande beroende på ens familjesituation att hitta en bra balans mellan jobb och familj. Jag skalade ner lite på kommunalpolitiken och ideella föreningsuppdrag när jag kom in i lagtinget, säger Jessy Eckerman (S).
Jesper Josefsson (C) säger nej.
– Jag måste bortprioritera vissa styrelseuppdrag samt egna företaget. Lagtingsarbetet är naturligtvis prio ett. Vissa veckor finns det ingen tid för varken andra jobb eller fritid medan det ibland finns betydligt mer tid.
Liz Mattsson (C) konstaterar att hon hade tänkt sig att hon skulle ha mer tid för sitt egna företag än hon faktiskt haft.
Framför allt från Liberalerna efterlyser man en revidering av lagtingets arbetsveckor för att få ett mer jämnt tempo över året. Det skulle även göra att man måste prioritera uppdraget, menar John Holmberg. Både han och Simon Påvals säger att de valt bort kommunalpolitiken den här mandatperioden för att kunna arbeta ”neutralt” för Åland som helhet.
Wille Valve (MSÅ) anser att han skulle kunna ta in något småjobb till, medan partikollegan Tage Silander säger att han ibland blir tvungen att prioritera, och att lagtingsuppdraget då vinner.
Fredrika Fellman
fredrika.fellman@alandstidningen.ax
tel: 26 647
Frågor till lagtingsledamöterna:
1. Ungefär hur många timmar i veckan uppskattar du att du lägger på lagtingsarbetet?
2. Hur många timmar i veckan går åt till de andra uppdragen?
3. Hur mycket tid är det rimligt att hinna lägga på andra arbeten utöver lagtingsuppdraget, enligt dig?
Anders Eriksson, Ålands framtid:
Närvaro i plenum: 91,5 procent.
Lagtingsuppdrag: Medlem i talmanskonferensen, ordförande i Ålands delegation i Nordiska rådet och vice ordförande i självstyrelsepolitiska nämnden.
Övriga jobb och betalda uppdrag: Egenföretagare och fullmäktigeordförande i Jomala.
1. Väldigt varierande, till exempel vid Nordiska rådsevenemang och budgetdebatter går det dygnet runt och även helger, men i juli händer det väldigt lite, tyvärr.
2. Också stor variation, till exempel coronapandemin har medfört att det kommunala stundtals tagit mycket mer tid är vad jag trodde det skulle göra.
3. Min personliga uppfattning är att det är en stor fördel att ha ett arbete på sidan om. Den som blir helt beroende av sitt lagtingsarvode blir också fånge i systemet, vilket leder till att det personliga återvalet blir viktigare än att våga stå upp för besvärliga, men viktiga frågor för Åland.
Jessy Eckerman, Socialdemokraterna:
Närvaro i plenum: 100 procent.
Lagtingsuppdrag: Vice ordförande i BSPC, medlem i lag- och kulturutskottet, ersättare i talmanskonferensen och ersättare i kanslikommissionen.
Övriga jobb och betalda uppdrag: Ledamot i stadsfullmäktige, medlem i Mariehamns infrastrukturnämnd, medlem i styrelsen för Mariehamns centralantenn, medlem i polisstyrelsen och vice ordförande för Mariehamns socialdemokrater.
1. Jag snittar nog på 25-30 timmar per vecka, ofta mer. Vissa perioder är det mer intensivt och under de lite lugnare perioderna då det är färre fysiska möten finns tiden att förbereda och förkovra sig. Det finns ett ständigt flöde av lagar, utredningar och ärenden att läsa in sig på.
2. Kommunala mötena och styrelseuppdragen är i regel en gång i månaden och kan variera mellan en timme och åtta timmar per gång, vissa veckor är det mer, andra mindre.
3. Jag anser att lagtingsarbetet nästintill är ett heltidsuppdrag, det finns en hel del ”osynligt” arbete i utskotten bland annat. Lagtingsarbetet går bra att kombinera med kommunala uppdrag kvällstid beroende på vilken familjesituation man befinner sig i.
Camilla Gunell, Socialdemokraterna:
Närvaro i plenum: 100 procent.
Lagtingsuppdrag: Medlem i Nordiska rådet, medlem i självstyrelsepolitiska nämnden och medlem i talmanskonferensen.
Övriga jobb och betalda uppdrag: Andra vice ordförande i stadsfullmäktige, medlem i Mariehamns koncernkommitté, styrelseordförande i Ålands vatten Ab och ordförande för Ålands socialdemokrater.
Svar på alla övriga frågor:
– Tidsåtgången kan jag inte bedöma. Har aldrig räknat på det. Man jobbar så mycket som behövs.
Mikael Lindholm, Centern:
Närvaro i plenum: 97,2 procent.
Lagtingsuppdrag: Vice ordförande i social- och miljöutskottet.
Övriga jobb och betalda uppdrag: Egenföretagare, driver värdshus och mindre lantbruk, och kommunstyrelseordförande i Vårdö.
1. Lagtingsarbetet lägger jag säkert minst 40 timmar i veckan på under de perioder vi är samlade till utskott och plenum.
2. Värdshuset jobbar vi med främst under högsommaren då det är mer än heltid, plus helger vår och höst. Lantbruket tar förutom under höbärgningen cirka fem till tio timmar i veckan. Kommunstyrelseuppdraget tar väl kanske motsvarande tid som lantbruket.
3. Jag anser att det är berikande för mitt uppdrag som lagtingsledamot att jag har breda kontaktytor till näringslivet och inte enbart är i ”lagtingsbubblan”.
Rainer Juslin, Liberalerna:
Närvaro i plenum: 95,8 procent.
Lagtingsuppdrag: Ordförande i lag- och kulturutskottet och medlem i talmanskonferensen.
Övriga jobb och betalda uppdrag: Eget företag som är lagt på is, skärgårdssmåbruk och kommunstyrelseordförande i Föglö.
1. Det varierar över tid, men jag beräknar cirka 40 timmar i snitt på direkt arbete i form av plenum, utskottsmöten, gruppmöten samt inläsning av lagstiftning och andra relaterade dokument. Därtill tillkommer omvärldsbevakning och kontakter till fältet.
2. Det varierar också över tid och men uppskattningsvis cirka 20 timmar.
3. De kommunala uppdragen stöder mitt arbete som lagstiftare. Människor har olika kapacitet. Min räcker precis till det här. Lagtingsarbetet ska utföras som en huvudsyssla i mitt tycke.
Ingrid Zetterman, Liberalerna:
Närvaro i plenum: 95,8 procent.
Lagtingsuppdrag: Medlem i självstyrelsepolitiska nämnden, ersättare i lag- och kulturutskottet, ersättare i social- och miljöutskottet och ersättare i justeringsutskottet.
Övriga jobb och betalda uppdrag: Delägare i familjeföretag, stadsstyrelsens ordförande och medlem i Mariehamns koncernkommitté.
1. Det är mycket varierande beroende på arbetsbehov men i snitt 20-30 timmar per vecka. Notera att jag inte sitter i ett utskott, utan i självstyrelsepolitiska nämnden som har möten mer sällan än utskotten.
2. Samma där, cirka 20-30 timmar i veckan beroende på behov. I familjeföretaget jobbar jag framförallt under sommaren när politiken kräver betydligt mindre.
3. Jag tycker att vi borde jobba mer och jämnare i lagtinget. När det gäller vissa kommunala uppdrag är min uppfattning att det är svårt att kombinera dem med att vara exempelvis löntagare med 100 procentstjänst, det är ett demokratiproblem som behöver diskuteras i samband med revideringen av kommunallagen.
Jörgen Pettersson, Centern:
Närvaro i plenum: 93 procent.
Lagtingsuppdrag: Ordförande i finans- och näringsutskottet och medlem i talmanskonferensen.
Övriga jobb och betalda uppdrag: Egna företaget JP Nya Medier Ab som ger ut tidningarna Ålands Sjöfart och Ålands Handel, styrelseordförande i Mariehamns energi Ab och Mariehamn enerexit Ab.
1. Ungefär 30, ofta mer.
2. Färre än tio.
3. Det är omöjligt att besvara. Folk har ju väldigt olika arbetskapacitet, ingen är lik någon annan.
Jesper Josefsson, Centern:
Närvaro i plenum: 100 procent.
Lagtingsuppdrag: Medlem i BSPC, medlem i social- och miljöutskottet och ersättare i självstyrelsepolitiska nämnden.
Övriga jobb och betalda uppdrag: Eget företag, ordförande i styrelsen för Ålands folkhögskola och ordförande i rådet för idrott, motion och hälsa.
1. Det går i cykler så det är väldigt svårt att säga antal timmar - man är ju ledamot 24
7, 365 dagar per år. Allt man gör och alla man träffar inverkar på arbetet. Det beror ju även på vad man anser att lagtingsarbete är, ingår där partiarbete? Styrelseuppdrag? Studiebesök? Egen läsning och förberedelser? Allt mellan 60+ timmar till 30 timmar per vecka skulle jag säga om jag måste sätta en siffra på det.
2. Det sker när tiden finns, så kan inte säga.
3. Så länge man lyckas göra ett bra jobb är allt rimligt. Det är resultatet som är det viktiga, inget annat. I slutändan är det väljarna som avgör om du gör ett bra jobb eller inte.
Wille Valve, Moderaterna:
Närvaro i plenum: 91,7 procent.
Lagtingsuppdrag: Ordförande i BSPC, medlem i social- och miljöutskottet, ersättare i Ålands delegation i Nordiska rådet och ersättare i självstyrelsepolitiska nämnden.
Övriga jobb och betalda uppdrag: Styrelseordförande i ÅHS, fullmäktigeledamot i Jomala och sporadiska uppdrag för Radio Vega.
1. När jag lägger ihop allt (förberedelser, plenum, arbetet i utskott och delegationer, Nordiska rådet, ordförandeskapet i Östersjödelegationen BSPC, möten med lagtingets regeringsblock och att möta väljare) landar jag på en arbetstid på strax under 20 timmar per vecka, men som fluktuerar kraftigt.
2. På uppdrag utanför lagtinget lägger jag i snitt fyra timmar per vecka. Hit räknar jag ÅHS-styrelseordförandeskapet och Jomala fullmäktige. Det luriga med ÅHS-styrelsemötena är att de tar ”bara” fyra-fem timmar på en fredag, men bakom mötet ligger mycket mer tid av förberedelser, inläsning och diskussioner.
3. Det varierar från ledamot till ledamot. Om du bara gör basen i lagtingsarbetet – plenum och utskott – kan du ha ett deltidsjobb eller driva ett företag. Men gör du bara basen får du inte heller några lönetillägg för att du till exempel är ordförande i ett utskott.
– För mig är det rimligt att lägga cirka fem timmar i veckan på annat än lagtingsarbete, men detta varierar kraftigt beroende på hur många lagtingsrelaterade uppdrag en ledamot har.
Robert Mansén, Centern:
Närvaro i plenum: 100 procent.
Lagtingsuppdrag: Medlem i lag- och kulturutskottet.
Övriga jobb och betalda uppdrag: Inhoppare på tekniska enheten på sjukhuset.
1. Lagtingsarbetet är ett uppdrag som är 24/7 och det uppdrag som har prioritet ett. Förutom det för allmänheten mer synliga arbetet i plenisalen så deltar jag i möten, informationstillfällen, besök, arbetsgrupper, utskottsmöten, gruppledarmöten, gruppmöten, partimöten samt ägnar tid åt förberedande arbete. Antal timmar är i praktiken omöjligt att ange.
2. Antalet timmar för de övriga uppdragen styrs i hög grad av hur många timmar som läggs ned på lagtingsuppdragets alla medföljande aktiviteter, förberedelser och möten.
3. Vardagen och kopplingen till att hålla sig ajour med det åländska samhället är viktigt för att jag ska känna att jag gör ett bra jobb som aktiv politiker i lagtinget. För mig är det viktigt att ha örat mot marken, lyssna in och ta del av fakta i vardagen i kombination med lagtingsuppdraget. Uppdraget i lagtinget kommer givetvis först och därefter blir det eventuellt timmar på övrigt.
Simon Holmström, Hållbart initiativ:
Närvaro i plenum: 100 procent.
Lagtingsuppdrag: Medlem i social- och miljöutskottet, ersättare i talmanskonferensen, ersättare i finans- och näringsutskottet och ersättare i Ålands delegation i Nordiska rådet.
Övriga jobb och betalda uppdrag: Eget företag som säljer hållbarhetstjänster i liten skala och medlem i socialnämnden i Mariehamn.
1. I genomsnitt 35 timmar i veckan i direkt och indirekt lagtingsarbete (inläsning, opinionsbildning, partimöten, plenum, utskott, Nordiska rådet, arbetsgrupper, regeringsmöten och samtal).
2. För mitt företag knappt 30 minuter i veckan.
3. Det är inte lämpligt i min mening att ha stora sidouppdrag när lagtingsarvodet har ökat och Åland är i en särskilt svår situation. Lagtingsuppdraget ska alltid gå före.
Liz Mattsson, Centern:
Närvaro i plenum: 100 procent.
Lagtingsuppdrag: Medlem i BSPC och medlem i finans- och näringsutskottet.
Övriga jobb och betalda uppdrag: Ledamot i styrelsen för Ålands gymnasium, egna företaget Livi Landsbygd med projektledning, marknadsföring och föredrag som faktureras, samt bor på jordbruksgård med en del arbete till exempel i skördetid.
1. Jag ser lagtingsuppdraget som ärofyllt där du förväntas vara tillgänglig 24/7. Skulle uppskatta timmarna till ungefär som en heltidstjänst. Försöker gå på alla typer av utbildning och information som erbjuds för att vara så bra uppdaterad som det bara går. Finns i stort sett hur mycket information som helst att grotta ner sig i och massor att lära.
2. I snitt kanske fyra till åtta timmar per vecka. Har nog jobbat lite mindre med företaget än jag hade tänkt mig. Ofta blir det att jag jobbar någon timme på kvällen och fokuserar på lagtingsuppdragen dagtid.
3. Det går verkligen i perioder och därför är det svårt att göra en generell bedömning. Lagtingsuppdraget varierar nog från ledamot till ledamot. Det beror ju lite på vilken position du har, vilka olika utskott du sitter i och vad som är på agendan. Den tiden jag lägger ner tycker jag är rimlig. För lagtingsuppdraget i stort tycker jag det är nyttigt att ha företaget på sidan om, då upprätthåller man relationer och får input från ”verkligheten”.
Gyrid Högman, Centern:
Närvaro i plenum: 100 procent.
Lagtingsuppdrag: Medlem i kanslikommissionen, medlen i självstyrelsepolitiska nämnden och ersättare i lag- och kulturutskottet.
Övriga jobb och betalda uppdrag: Medlem i kommunfullmäktige i Jomala, styrelseordförande för Södra Ålands högstadiedistrikt, styrelseordförande i Oasen (avslutas i år) och medlem i Jomala kyrkoråd och kyrkofullmäktige.
1. Det är lite olika, men vissa veckor blir det mer än ”normal” arbetstid. Även då det inte är plenum finns fullt av åtaganden och i princip är man i ”tjänst” hela tiden – det finns alltid något som ska läsas och gås igenom eller förberedas.
2. De andra uppdragen tar någon timme här och där och upptar vissa kvällar och telefonsamtal.
3. De uppdrag som jag har kompletterar och ger mig kunskap inom dessa områden, men jag upplever att man inte har särskilt mycket tid att lägga på andra uppgifter.
Stellan Egeland, Obundna:
Närvaro i plenum: 100 procent.
Lagtingsuppdrag: Medlem i social- och miljöutskottet.
Övriga jobb och betalda uppdrag: Egen rörfirma, medlem i styrelsen för Ålands gymnasium, ordförande i byggnadsnämnden och vice ordförande i socialnämnden i Hammarland.
1. Det skiljer oerhört mycket från vecka till vecka, och är ingenting som jag håller koll på. Vissa veckor är det fullt både dag och kvällstid, och vissa veckor är det bara enstaka möten.
2. Samma svar som ovan.
3. Vad som är rimligt att lägga på andra arbeten är väl upp till den egna förmågan. Vissa människor tycker att ett heltidsjobb är allt man orkar med, och andra människor trivs med att arbeta dubbelt så mycket. Jag tror att det är bra att även ha ett deltidsarbete för att bibehålla kontakten med det vanliga arbetslivet.
Jan Salmén, Centern:
Närvaro i plenum: 100 procent.
Lagtingsuppdrag: Medlem i självstyrelsepolitiska nämnden och ersättare i social- och miljöutskottet.
Övriga jobb och betalda uppdrag: Eget jordbruk, medlem i kommunfullmäktige i Saltvik och styrelseordförande för Ålands skogsvårdsförening.
1. Tillräckligt beroende på hur många aktuella frågor som är på gång (aldrig räknat vad som är vad).
2. Det går åt mestadels kvällar till kommun och föreningar.
3. Det är viktigt att politikerna har en god förankring i verkligheten. Det gäller även andra arbetsgrupper.
Annette Bergbo, Hållbart initiativ:
Närvaro i plenum: 100 procent.
Lagtingsuppdrag: Medlem i lag- och kulturutskottet, medlem i talmanskonferensen och ersättare i självstyrelsepolitiska nämnden.
Övriga jobb och betalda uppdrag: Inget betalt uppdrag.
1. Räknar inte exakta timmar men jobbar ”normal” arbetsvecka med flexibla arbetstider – med direkt och indirekt lagtingsarbete (förberedelser och research, inläsning av dokument, plenum, flertalet utskottsmöten, övriga möten, kontinuerligt följande av EU:s regionkommittés information, opinionsbildning och kommunikation i text och samtal). Även då lagtinget inte har plenum pågår arbete i utskott. Utnyttjar även pendlartiden Föglö-Mariehamn.
2. Noll timmar.
3. Utgår från mig själv som ny ledamot med hyfsat många uppdrag och svaret är att det absolut inte finns tid över till annat. Men, oberoende ”ny eller gammal”, ifrågasätter jag att lagtingsledamöter har andra betalda uppdrag. Jobbet är välbetalt just på grund av att det är så viktigt, krävande och ansvarsfullt och därför krävs ostört fokus.
Roger Höglund, Centern:
Närvaro i plenum: 100 procent.
Lagtingsuppdrag: Vice ordförande i lag- och kulturutskottet, ordförande i justeringsutskottet och ersättare i finans- och näringsutskottet.
Övriga jobb och betalda uppdrag: Eget företag inom bokföringsbranschen, vice ordförande i ÅHS styrelse och ordförande i kommunfullmäktige i Finström.
1. Svårt att säga exakt. Vissa veckor är det plenum och/eller utskott och då ska dessa möten planeras och material läsas in. Anföranden ska förberedas, ibland håller jag gruppanföranden som kräver lite extra förberedelse. Budget och bokslut är båda stora dokument som kräver avsevärd tid. Utöver plenum och utskott och det som hör till detta så är det gruppmöten, möten med partiet och diverse informationstillfällen.
2. Jag anser att den lön en lagtingsledamot erhåller i dag förpliktigar till att man tar uppdraget på allvar och sätter lagtingsuppdraget i första hand. Är man politiker, oavsett om det är kommunalt eller lagting så är man politiker ständigt. Tidigare var jag kommunstyrelseordförande i hemkommunen men ”bytte” till fullmäktigeordförande vilket är betydligt mindre tidskrävande.
3. Jag anser att det är väldigt viktigt att ha kontakt med kunder och företag i någon mån, sysslar man med bara politik så är risken stor att man tappar både information och kontakt med företagsvärlden. För mig är den stora skillnaden att det mesta av det dagliga jobbet sköts av anställda.
John Holmberg, Liberalerna:
Närvaro i plenum: 100 procent.
Lagtingsuppdrag: Vice ordförande i finans- och näringsutskottet.
Övriga jobb och betalda uppdrag: Valde bort kommunalpolitiken inför denna mandatperiod. Inget övrigt betalt uppdrag.
1. Ingen vecka är den andra lik i lagtingsarbetet. Från mitten av augusti till mitten av juni har jag nog de senaste fem åren lagt ned i snitt 40-50 timmar per vecka. Handlar givetvis om ärendefloran, men vill du vara påläst och komma med alternativa lösningar tar det tid att sätta sig in i varje ärende. Bredden på ärendena är dessutom väldigt stor.
2. Noll timmar.
3. Lagtingsuppdraget är ett kall. Om du vill vara med och förändra, vara insatt i det du är med och beslutar om, förbättra och försöka göra skillnad kräver det tid och engagemang. Det är i praktiken ett årsarbete trots att arvodet inte är det. Det går samtidigt att lägga ned väldigt lite tid, det handlar om egenansvar och moral.
Nina Fellman, Socialdemokraterna:
Närvaro i plenum: 98,3 procent.
Lagtingsuppdrag: Medlem i finans- och näringsutskottet, medlem i justeringsutskottet, ersättare i självstyrelsepolitiska nämnden, ersättare i social- och miljöutskottet och ersättare i lag- och kulturutskottet.
Övriga jobb och betalda uppdrag: Frilansuppdrag för olika skrifter, ledamot i stadsstyrelsen, medlem i socialnämnden i Mariehamn och medlem i styrelsen för Ålands fredsinstitut.
1. Det varierar ju väldigt över året. Under pleniperioderna jobbar jag ganska intensivt och långa dagar, särskilt då finans- och näringsutskottet behandlar rätt många lagar och alla budgetförslag. Jag sitter också i några arbets- och referensgrupper. Under de perioder då lagtinget inte har session är det lugnare, men tar i medeltal 15-20 timmar i veckan.
2. Det kommunala engagemanget tar 5-10 timmar i veckan mötestid, beroende på hur många möten som hålls, och kräver därtill rätt mycket läsande och faktainhämtning.
3. Jag gör bedömningen för min egen del. Lagtingsuppdraget är ett förtroendeuppdrag, och det är väljarnas sak att säga vem som jobbar tillräckligt. Jag tycker att andra uppdrag inte för min del ska inkräkta på det som är huvudsaken, att sköta jobbet i lagtinget.
Pernilla Söderlund, Liberalerna:
Närvaro i plenum: 100 procent.
Lagtingsuppdrag: Ordförande i social- och miljöutskottet och medlem i talmanskonferensen.
Övriga jobb och betalda uppdrag: Medlem i stadsfullmäktige, vice ordförande i socialnämnden i Mariehamn och har erbjudit ÅHS om att komma och hjälpa till med coronavaccineringen.
1. Det är ju jättestor skillnad på veckor, samt hur mycket arbete som finns i utskottet. Vissa veckor kan det snabbt bli riktigt långa dagar. Men om man tar ett medel över hela året, så blir det kanske ganska nära de 67 procent som jag tror att uppdraget ligger på.
2. Fullmäktige cirka fyra till sju timmar per månad. Ibland går ju uppdragen in i varandra. Om jag deltar på en föreläsning är det ju något jag har nytta av i båda uppdragen. Ganska många sådana kan det bli under en månad, förstås färre nu under coronatiden. Socialnämnden tar också fyra till sju timmar per månad.
3. Sporadiskt. Vi behöver vara tillgängliga ifall uppdraget kräver det.
Lars Häggblom, Obundna:
Närvaro i plenum: 98,6 procent.
Lagtingsuppdrag: Medlem i finans- och näringsutskottet, ersättare i lag- och kulturutskottet och ersättare i justeringsutskottet.
Övriga jobb och betalda uppdrag: Sotningsfirma, ordförande i kommunfullmäktige i Hammarland, ledamot i Ålands kommunförbunds styrelse och Hammarlands representant i KST.
1. Det varierar väldigt under året och är således svårt att sätta en siffra på.
2. Likt tidigare svar är det här svårt att ge en uppskattning.
3. Det är helt upp till den egna kapaciteten, vissa nöjer sig med ett heltidsuppdrag medan andra kan tänka sig att jobba betydligt mer.
Simon Påvals, Liberalerna:
Närvaro i plenum: 98,6 procent.
Lagtingsuppdrag: Medlem i BSPC, medlem i social- och miljöutskottet och ersättare i självstyrelsepolitiska nämnden.
Övriga jobb och betalda uppdrag: Enskild lågaktiv firma för hantverk och enskilda uppdrag som kontaktperson under socialförvaltningen.
1. I snitt 35 timmar per vecka (runt 7 timmar per dag), vilket är en uppskattning räknat över hela året och väldigt beroende på period, där vissa är högintensiva och andra lågintensiva men ändå inkluderar läsning.
2. Max fem timmar per vecka.
3. Enligt min mening sitter man som folkvald lagtingsledamot i första hand, så majoriteten av ens arbetstid ska gå till det, precis som vilket arbete som helst som ska prioriteras först. Men eftersom de samlade uppdragen kan utgöra ens politik och ofta är tätt sammankopplade så kan jag tycka att högst 30 procent av ens tid kan utgöra övriga uppdrag utöver lagtingsarbetet.
Jörgen Strand, Moderaterna:
Närvaro i plenum: 98,6 procent.
Lagtingsuppdrag: Medlem i finans- och näringsutskottet.
Övriga jobb och betalda uppdrag: Ordförande för kommunstyrelsen i Jomala.
1. Svårt att säga någon exakt siffra, då man lever med uppdraget dygnet runt, året om. Periodvis jobbar man många aktiva timmar i dygnet från tidig morgon till sen kväll, medan andra dagar är mindre intensiva. Måste jag nämna någon siffra så kanske i medeltal 20-30 timmar i veckan.
2. Uppskattningsvis fem till tio timmar.
3. Personligen anser jag man ska vara tillgänglig och beredd att jobba heltid med lagtingsuppdraget. Men det är upp till den enskildas ambitionsnivå med sitt uppdrag.
Tage Silander, Moderaterna:
Närvaro i plenum: 95,8 procent.
Lagtingsuppdrag: Medlem i självstyrelsepolitiska nämnden, medlem i talmanskonferensen, ersättare i social- och miljöutskottet, ersättare i finans- och näringsutskottet och ersättare i lag- och kulturutskottet.
Övriga jobb och betalda uppdrag: Ett antal revisionsuppdrag som auktoriserad revisor och ett par styrelseuppdrag. Inga kommunala uppdrag längre.
1. Jag har uppfattningen att jag alltid är ”on” när det gäller lagtingsuppdraget, mer puls ibland och mindre ibland. Plenumen utgör förstås bara en mycket måttlig del av totalen.
2. Någon analys av tidsåtgången har jag svårt att göra, vissa veckor inga timmar alls, andra veckor betydligt mer.
3. Ungefär så mycket tid som jag använder just nu. Anser för övrigt att det är bra och nyttigt för kompetensutvecklingen och till nytta också för lagtingsuppdraget att ge tid även åt andra viktiga uppdrag i samhället.
Mika Nordberg, Moderaterna:
Närvaro i plenum: 98,3 procent.
Lagtingsuppdrag: Medlem i kanslikommissionen och medlem i lag- och kulturutskottet.
Övriga jobb och betalda uppdrag: Inga just nu.
1. Uppdraget är ett förtroendeuppdrag, vilket gör att man är lagtingsledamot 24/7, 365 dagar i året. Man är lagtingsledamot, man jobbar inte som det.
2. Noll timmar.
3. Den tid som behövs, så länge det inte påverkar lagtingsuppdraget negativt.
Marcus Måtar, Obundna:
Närvaro i plenum: 98,6 procent.
Lagtingsuppdrag: Medlem i lag- och kulturutskottet, ersättare i finans- och näringsutskottet och ersättare i social- och miljöutskottet.
Övriga jobb och betalda uppdrag: Bedriver verksamhet inom Cityjuristerna Ab, ordförande i ÅMHM:s styrelse och styrelseuppdrag för flera bolag.
1. Mycket grovt sammanfattat kan lagtingsarbetet (plenum, utskottsarbete, att sätta sig in i olika förslag och ärenden som behandlas i lagtinget, övriga möten och politiskt arbete) ta mellan 15 och 40 timmar per vecka året runt.
2. Jag lägger mellan 15 och 40 timmar per vecka på mina övriga uppdrag. Man kan alltså säga att fördelat på ett år delar jag min tid ganska jämnt mellan lagtinget och övriga uppdrag.
3. Jag tycker mitt upplägg är rimligt. Jag anser att lagtingsuppdraget ska ses som ett förtroendeuppdrag (inte en tjänst) som stundvis tar mycket tid och stundvis ingen tid alls. ”Normalfördelat” blir uppdraget att ses som en halvtidstjänst.
Roger Nordlund, Centern:
Närvaro i plenum: 93 procent.
Lagtingsuppdrag: Andra vice talman, andra vice talman i presidiet, medlem i talmanskonferensen och medlem i kanslikommissionen.
Övriga jobb och betalda uppdrag: Litet eget företag som erbjuder fiskeguidningar, medlem i stadsfullmäktige, medlem i arbetsgruppen för fiskeleader och Lokalkraft leader, ordförande för Visit Ålands sportfiskenätverk och ordförande i styrelsen för Ålands fredsinstitut och Fredsfast Ab.
1. Svårt att säga hur många timmar lagtingsarbetet tar eftersom det varierar väldigt mycket under året och vilka politiska frågor som är aktuella. Var går gränsen för politiskt arbete och privatliv? Man har alltid jour och ska vara beredd att svara på frågor, både från väljare och journalister.
2. Cirka fem timmar.
3. Det är väldigt beroende på vad man engagerar sig i och på vilket sätt det samverkar med det politiska arbetet. Det politiska arbetet är precis som att vara egenföretagare – det är inte tiden som är avgörande, utan det är resultatet. Väljarna avgör sedan vart fjärde år om de är nöjda med det politiska resultatet.
Bert Häggblom, Obundna:
Närvaro i plenum: 95,8 procent.
Lagtingsuppdrag: Talman, talman i presidiet, ordförande i självstyrelsepolitiska nämnden, ordförande i talmanskonferensen och ordförande i kanslikommissionen.
Övriga jobb och betalda uppdrag: Delägare i en juridisk firma och vice ordförande i stadsfullmäktige.
1. Lagtingsuppdraget är ett förtroendeuppdrag som egentligen är 24/7. Detta innebär att en ledamot alltid har uppdraget med sig. Majoriteten av uppdragets tid går åt till att läsa in sig på alla lagförslag och utredningar, samt allmänt följa med samhällsutvecklingen där mycket tid går åt till att tala med människor som har idéer och kunskap. Då jag nu är talman går det åt ytterligare tid till att representera lagtinget.
2. Eftersom jag nu är talman har jag skurit ned på tidsåtgången till det egna uppdraget inom den juridiska firman.
3. Enligt mig finns det tid då lagtingsuppdraget primärt går ut på att stifta lagar samt fatta budgetbeslut. Såsom jurist har jag haft en fördel i detta avseende då politik och juridik går att kombinera och kompletterar varandra.
Katrin Sjögren, Liberalerna:
Närvaro i plenum: 100 procent.
Lagtingsuppdrag: Första vice talman, första vice talman i presidiet, vice ordförande i kanslikommissionen, medlem i talmanskonferensen och ersättare i finans- och näringsutskottet.
Övriga jobb och betalda uppdrag: Medlem i stadsfullmäktige, ersättare i kultur- och fritidsnämnden i Mariehamn, vice ordförande i styrelsen för KST och partiarbete som ordförande för Liberalerna, styrelsen och partirådet.
1. Det varierar en hel del. Ibland mer än heltid och ibland mindre.
2. Det varierar också. Kommunala uppdrag och partiarbete försiggår oftast kvällstid.
3. Det är upp till var och en att avgöra. Sist och slutligen är det väljarna som avgör om de tycker att man skött sitt förtroendeuppdrag på ett bra sätt. Men har man fått det stora förtroendet att bli lagtingsledamot ska det uppdraget prioriteras och skötas framom alla andra är min bestämda åsikt.
Stephan Toivonen, Åländsk demokrati:
Närvaro i plenum: 91,5 procent.
Lagtingsuppdrag: Vice ordförande i justeringsutskottet, medlem i talmanskonferensen och medlem i finans- och näringsutskottet.
Övriga jobb och betalda uppdrag: Inget betalt uppdrag.
1. 10 till 60, men det är väldigt svårt att avgöra vad som är lagtingsjobb (plenum, förbereda anföranden, utskottsarbete, insändare, läsa lokalnyheter, delta i debatt, fundera på åtgärdsmotioner, läsa frågor som inte är dagsaktuella men på kommande, läsa internationella nyheter om coronakrisen och seminarier).
2. Noll timmar.
3. Nog kan man ha ett uppdrag som i medeltal kräver tio timmar per vecka om det är flexibel arbetstid.