I Mariehamn jobbar i runda slängar 9.900 personer, enligt Ålands statistik- och utredningsbyrå. Även om alla dessa inte arbetar i centrum, och även om alla inte kör bil till jobbet, vet vi att ålänningarna i stor utsträckning hellre tar bilen än bussen. Vissa större arbetsgivare, som till exempel Ålandsbanken och Viking Line, har parkeringar för en del av sina anställda. Men många företag har också friköpt parkeringsplatser eftersom det är för dyrt att bygga nytt på egen tomt.
Så var ska alla som jobbar i centrum parkera?
Mariehamns stad har i dag 1.172 parkeringsplatser. Merparten av dessa har en tidsbegränsning på mellan tio minuter och fyra timmar. Men det finns också parkeringar där man får stå i 17 timmar samt parkeringar utan tidsbegränsning.
– Det finns anvisning på de platser som har begränsningar. Utöver det är det antingen parkeringsförbud eller tillåtet att parkera, säger stadens projektchef Håkan Lindén.
Han tycker att parkeringen i centrum i det stora hela fungerar bra, även om det fort blir fullt.
– Det är meningen att man ska ha ett rullande system. Inte arbetsparkering, utan mer affärsparkering. Vid sidan om centrum finns stora parkeringar som är till för långtidsparkering.
Stor parkering försvinner
Parkeringen norr om Select, med en begränsning på 17 timmar, har 160 platser. Enligt Håkan Lindén är den ofta full. Därtill finns en långtidsparkering i Västerhamn, och en 17-timmarsparkering vid Mariepark. Det finns också långtidsparkeringar vid Lilla holmen, Club Marin, Sjökvarteret, Östra Skolgatan, Havsgatan och Neptunigatan.
Håkan Lindén säger att det kommer att bli bekymmer om Rönnbergs torg bebyggs. Då försvinner de 160 parkeringsplatserna norr om Select.
– De här parkeringarna behövs. Då ska de i stället flyttas ut på gatan när Servicegatan byggs om. Och visst kommer det att bli ett bekymmer att få plats med alla, men det finns ingen ersättande yta i dag. Det innebär nog att man måste parkera på sidogatorna runtom centrum.
– Miramargaraget har ju en viss kapacitet, men där är det nu begränsat till tre timmar. Det är frågan om vi får omvärdera det eller inte.
Kan hyra i garage
I de tre parkeringsgaragen finns tidsbegränsningar. I Miramargaraget, som är det största med 124 platser, får man stå i tre timmar.
Det är sällan mycket bilar i Miramargaraget, varför är gränsen bara tre timmar?
– För att det inte ska bli en arbetsplatsparkering, det är ett klart uttalat mål. Men man har möjlighet att stå där längre också, vi har ett antal plaster för uthyrning.
Även i de andra garagen kan man hyra platser. Mariehamns stad debiterar 60 euro i månaden för en parkeringsplats.
Hur många nyttjar det?
– Det pendlar lite. Vintertid vaknar det till, då kan vi ha 20–30 platser uthyrda om det går riktigt bra. Det finns kapacitet att ta emot fler.
Svårt hitta ytor
Håkan Lindén känner till att landskapets parkering vid Österleden, vid infarten till Sittkoffsgaraget, nyttjas av allmänheten.
– Från midsommar till första veckan i augusti är det tryck på överallt. Då har vi hjälp av att landskapsregeringen har en mer eller mindre tom parkering. Den används kvällar och helger för allmän parkering.
Han konstaterar att det ovan mark inte finns några stora ytor för att bygga fler parkeringsplatser i stan. Enligt generalplanen finns möjlighet att bygga underjordiska parkeingar vid Badhusberget samt vid Vikingterminalen i Västerhamn.
– Men nu pratas det om att det ska bli busstation vid terminalen, och då krävs det att antingen busstationen eller parkeringsplatserna blir under mark.
Håkan Lindén tillägger att det kostar ”många miljoner” att bygga en underjordisk parkering, men konstaterar att det knappast är någon som just nu vill bekosta en sådan.
– Mariehamn kan inte trolla fram ytor hur som helst, så det är mycket tveksamt om det finns en lösning.
Däremot frågar han sig om alla ska köra bil till centrum eftersom det blir allt mer trångt.
– På andra ställen är det inte ovanligt att man har parkeringsytor utanför tätorten, och åker buss in. Det är framtidsscenariot.
Sandra Widing