Den som rört sig vid Svibyviken de senaste veckorna har kanske noterat att två färjor ligger vid landskapets kaj nedanför verkstaden.
Den ena är Viggen, som tillsammans med Skiftet är ordinarie färja på södra linjen. Det största jobbet vad gäller Viggen är att åtgärda fartygsväxeln, som alltså normalt återfinns mellan motorerna och propelleraxeln. Men när Ålandstidningen besöker maskinrummet finns bara ett stort hål kvar.
För ganska länge sedan uppdagades ett problem med växeln, och mätningar har visat att dessa har förvärrats.
– Till slut kom man fram till att vi måste göra någonting. Nu är växeln urtagen och skickad på renovering, säger verkstadschefen Peter Danielsson.
Tar sin tid
Att lyfta ut en fartygsväxel är inte något som görs i en handvändning. Växeln väger runt tio ton och fick tas ut genom en lucka upp till bildäck.
– Men eftersom det är för låg lyfthöjd där fick vi också skära ut ett hål i soldäck, säger Peter Danielsson.
Landskapets verkstad
• Verkstaden och lagret är en fristående enhet under transportbyrån vid infrastrukturavdelningen.
• Till verkstadens uppgifter hör bland annat att underhålla landskapets tonnage och vägunderhållets maskinpark. Man administrerar också linfärjeförarnas arbete.
Viggen är nu inne på sin tionde vecka vid kajen och hur lång tid det blir ytterligare är svårt att ge besked om i nuläget.
– Värsta scenariot är 12-13 veckor till, men vi ska försöka forcera det.
När färjan inte är trafik passar man också på att göra andra jobb, som mindre målningsarbeten och i kabyssen har en ny matta lagts in och kylskåp och rostfri inredning bytts ut.
Föråldrad flotta
Det andra stora projektet just nu är bytet av Seglingefärjans propelleraggregat.
– Det gör vi helt i egen regi. De förra var i original från 1980-talet, och delar till dem finns inte att få längre så nu blir det helt nya. De gamla var som järnspett och slägga, de nya är högteknologiska – vi har dragit cirka en kilometer kabel i båten för att få allt att fungera, säger Peter Danielsson.
Eftersom en stor del av landskapsflottan är föråldrad är det inte alltid så enkelt att få tag i reservdelar till färjorna.
– Montörerna använder stor kreativitet för att hitta lösningar, säger transportbyråns chef Ida Mann, och det är något Peter Danielsson kan skriva under på:
– Vi använder svets och svarv för att tillverka många av reservdelarna – personalen här gillar sådana utmaningar.
Samlar kompetensen
En nyhet för landskapets verkstad är att det i de befintliga utrymmena skapats kontor för de tekniska inspektörerna Tommy Nordqvist och Joel Karlsson. Från årsskiftet flyttar även upphandlaren Anders Nilsson in och blir då rumsgranne med Thomas Fredriksen som är både förman för linfärjeförarna och miljöansvarig vid transportbyrån.
Samtliga inblandade verkar nöjda över lösningen, som egentligen kommer sig av att Självstyrelsegården börjar bli trångbodd.
– Vi får synergieffekter genom att vi som pratar samma tekniska språk sitter nära varandra, säger Peter Danielsson.