Hur väl känner ni till liken i garderoben? undrar en av deltagarna.
-Ni tänker på porrkungens affärer. Jodå, den rättegången följer vi, svarar Ålandsbankens vd Peter Wiklöf.
NÄRINGSLIV Det är långt ifrån stilla på banken efter tre nuförtiden. Gårdagens stora aktiespararträff i Ålandsbankens nyrenoverade aula ägde rum till ackompanjemanget av ilskna borrar från djupt inifrån banklokalerna.
-Vi hade hoppats vara klara tills nu men är något försenade. Det är en stor ombyggnad vi gör av banken. Vi tror på framtiden, säger Peter Wiklöf.
Inte bara huvudkontoret rustas upp, även samtliga kontor i Finland ska ses över.
-Våra kontor är viktiga för oss och för våra kunder.
Värre än väntat
ÅAB-chefen Peter Wiklöf inleder kvällen med en kort tillbakablick mot vårens bolagsstämma.
-Då var jag i grunden pessimistisk om framtiden, säger han.
Det skulle visa sig att han fick fel.
-Det blev mycket värre än jag kunde befara...
Det är historia det som hände under hösten. De finansiella marknaderna kollapsade och banker började plötsligt, av olika orsaker, gå i konkurs. De pengar som de senaste 15 åren funnits i överflöd på världsmarknaden började plötsligt kosta ränta. Detta gjorde att banker, vana vid att låna för ingenting, plötsligt saknade likviditet - en rätt prekär situation om man ska leva på att låna ut andras pengar.
-Vi är annorlunda. Ålandsbanken har likviditet. Vi har i stort sett lika stor inlåning som utlåning. Då klarar man sig bra, säger Wiklöf.
Dessutom är konjunkturkänsliga företagslån inte riktigt Ålandsbankens grej.
-Vårt fundamenta är fortsättningsvis bostadslån vilka är säkrare.
Men för att locka insättare till bankkontoret är det inte bara att öppna luckan.
-Allt handlar om förtroende. Vi har märkt en ökning av såväl antal kunder som volymer vilket tyder på att vi åtnjuter förtroende. Finländarna och ålänningarna minns fortfarande att vi som enda bank inte lyfte bankstöd vid krisen för 15 år sedan, säger Peter Wiklöf.
Sverige "vill ha" ÅAB
Men hur intressant det än är att lyssna till banking i allmänhet är det en annan affär som är hetare just nu. Kaupthing.
-Det har sin upprinnelse i en stor förstudie vi genomförde under sommaren, med hjälp av fokusgrupper och allt möjligt. Vi har upptäckt att det finns en social efterfrågan av Ålandsbankens tjänster i Sverige. Man vill ha alternativ till de fyra stora bankerna, säger Peter Wiklöf.
Mot den bakgrunden finns två vägar att gå. Antingen att göra som i Finland och börja från noll eller att köpa en befintlig bank.
-Båda har sina fördelar. Men det tar både tid och kraft att bygga något man kan köpa, säger Wiklöf.
När isländska Kaupthing Bank kraschade öppnade sig en möjlighet.
-Island väcker känslor just nu, det är lite farligt. Man ska dock komma ihåg att Kaupthing egentligen är en kort parentes när det gäller banking i Sverige, säger Wiklöf.
Det är innanmätet i Kaupthing som består av gamla svenska finansbolag som Ålandsbanken är ute efter - inte de mer riskfyllda företagslånen (Corporate Finance) och investeringssidan (Investment Banking).
Lyfter mot Stockholm
De delar som Ålandsbanken nu granskar extra noga - i dag på morgonen är Air Ålands Stockholmsflyg dominerat av ÅAB-anställda - är istället Private Banking Asset Management. Den delen av Kaupthing Sverige består av 77 anställda och hanterar bland annat ett tiotal fonder med framgång.
-Och så jobbar de mot entreprenörer med bland annat generationsskiften, förklarar Peter Wiklöf.
Någon bostadslånedel finns inte längre att köpa. Den tog Länsförsäkringar hand om i fjol våras.
En annan sak som är högintressant för Ålandsbanken är Kaupthings tillgång till det svenska betalningssystemet, tack vare sin oktroj (banktillstånd).
-Det kan Crosskey dra nytta av. De har ju redan ett kontor med 10 anställda i Stockholm.
Andra avdelningar som är intressanta just nu är Capital Markets med 42 anställda - rätt lika nystartade Ålandsbanken Equities i Helsingfors - samt de 35 anställda i IT/backofficefunktioner.
-Men vad som blir slutresultatet vet vi inte än, understryker Peter Wiklöf.
Frågor och svar
Det som sker just nu är att den förstudie som lett fram till ett föravtal fördjupas. Allt ska fram. Eller som Peter Wiklöf uttrycker det:
-Vi verifierar våra antaganden inför månadsskiftet.
Då ska enligt planerna ett slutligt kontrakt undertecknas. Därefter följde en frågestund.
Vem är egentligen säljare?
-Det är komplext. Formellt sett är det den isländska staten som övertagit skötseln av Kaupthing. Men när svenska riksbanken gick in med ett likviditetsstöd fick man aktierna i Kaupthing Sverige som pant.
Hur ska ni finansiera köpet?
-Vi vet ännu inte vad köpeskillingen blir. Men vi äventyrar inte "mamma ÅAB". Då drar vi hellre i bromsen.
Hur väl känner ni till alla lik i garderoben?
-Om du tänker på rättegången kring porrkungens affärer så hände det redan före Kaupthings tid. Men vi följer den med spänning. ÅAB vill inte bli förknippade med rättegångar.
Kommer många anställda i Sverige att tvingas gå i samband med ett övertagande?
-Det kan vi inte svara på i detta läge.
Ni köper ett företag och kan tvingas ta ansvar för framtiden?
-Det sägs att man aldrig ska köpa företaget utan bara rörelsen. Dessutom är de flesta företagsköp dåliga statistiskt sett. Men man måste väga det ena mot det andra och i det här läget har vi kommit till att det är bättre att köpa en färdig bank än starta egen filial.
Hur stor del ska skötas från Åland om affären går i lås?
-Det vet vi inte ännu. Men vår långsiktiga ambition är att kunna erbjuda högkvalificerade arbeten på Åland.
Kvällen avslutades med information om Ålandsbanken Equities av analytikern Johan Lindh samt en presentation av högintressanta läkemedelsbolaget Diamyd som specialiserat sig på diabetesmedicin.
Ålandstidningen