Varken polisen eller tullen har haft någon båt att tillgå på hela sommaren. Polisens båt är sönder och tullens utlånad till Hangö.
LAGAR Sedan 2008 är det förbjudet att använda den billigare brännoljan till att driva fritidsbåtar. Att se till att denna lag följs är tullens uppgift. Men trots att årets högsäsong snart både kommit och gått har ännu inte en enda kontroll utförts på Åland.
-Nej, det stämmer. Vi har en båt som vi kan använda till att göra dessa kontroller, men den har varit utlånad till Hangö sedan den 13 juni. Eftersom båten inte har varit här har vi inte kunnat göra några kontroller, säger Eva Enges, beskattningschef på tullen.
Hur smart var det att låna ut den nu, när det är som allra flest fritidsbåtar på Åland?
-Ja, båtföraren har varit på semester så vi hade ändå inte kunnat använda den. Sedan kan ju de båtar som kommer hit ha kontrollerats på annat håll. Så att alla slipper undan är inte säkert.
-Dessutom kommer båten tillbaka i morgon (läs i dag).
Polisbåten trasig
Att säkerställa att övriga lagar följs på sjön och ute i skärgården är till stor del polisens uppgift. Men inte heller de har någon fungerande båt.
-Det stämmer. Den har stått på land sedan början av sommaren efter ett haveri. Jag vet inte exakt vad felet är, men den är från 1980-talet så den gamla damen börjar helt enkelt bli lite gammal, säger kommissarie Nina Rasmus.
Står på land för gott?
-Det vet jag inte. Polismästaren har diskuterat med landskapet om att vi behöver en ny båt. Den är gammal och att rusta upp den kostar mycket pengar.
Åland består ju till största del av vatten och små öar. Måste inte polisen kunna förflytta sig till havs?
-Ja, Åland består av flera tusen öar så nog borde polisen ha en egen båt. Det allra viktigaste är vi kan ta oss från punkt a till punkt b.
Hur klarar ni er nu när det händer något?
-Vi begär handräckning från gränsbevakningen. De har utrustning som de använder och kan hålla i skick och sköter också om till exempel nykterhetskontroller till havs.
Fredrik Rosenqvist