Många frågor har väckts efter att elandelslaget köpte in sig i kärnkraft. Varför satsar Ålands elandelslag på kärnkraft? Kan man byta elleverantör? Varför investerar elandelslaget när elpriset skjuter i höjden?
ENERGI I tisdags skrev Ålandstidningen om att Ålands elandelslag köpt in sig det nya bolaget Fennovoima som är ett av de bolag som är intresserade av att bygga Finlands sjätte kärnkraftverk.
Det har väckt många reaktioner. Debatten på Ålandstidningens hemsida har varit het och många har frågat varför man väljer att satsa på något så kontroversiellt som kärnkraft.
-All el kan ses som kontroversiell, säger Jan Wennström, vd för Ålands elandelslag.
-Vindkraft kan man också se på många synsätt. Samma som torrkondenskraftverket som vi investerade i för ett år sedan. Det kan också ses som kontroversiellt.
Måste ha baskraft
Han säger att om man vill leva i ett välfärdssamhälle, som vi gör i Norden, får man vara beredd på ett visst obehag.
-Något måste vi göra för att påverka miljöfrågan. Vi kan inte längre förlita oss på energikällor som släpper ut koldioxid. Vi måste hitta andra sätt och kärnkraft är en betydande del av den koldioxidfria energitillverkningen, säger Wennström.
Att enbart förlita sig på vindkraft går till exempel inte, förklarar han.
-Man måste ha en baskraft som är stabilare, pålitligare och är lika hela tiden. Vi satsar även på vindkraft, men måste ha något annat som bas.
Kan välja bort kärnkraft
Flera läsare undrar om man kan välja bort el från kärnkraft, om det finns alternativ.
Det kan man, säger Stig Nordberg, elinspektör vid landskapet. Sedan den 1 juli i år har man som elkund möjlighet att välja precis vilken el man vill ha.
-Det enklaste sättet att få reda på vilka elbolag man kan få el från är att kontakta det bolaget man i dag får el från.
Han kan dock inte säga vilka bolag som inte använder el från kärnkraft. Nästan 90 procent av den importerade elen är från Sverige, och där finns fem kärnkraftverk precis som i Finland.
Dessutom kan man heller inte garantera att den el man får hem verkligen är den man betalat för.
-Man väljer vilket bolag man väljer att betala till, men elen flödar ju fritt i trådarna, säger Stig Nordberg.
Förlorar kunder
Jan Wennström tror att elandelslaget kan förlora en del kunder i och med satsningen.
-Det finns säkert de som inte tycker att vi gör rätt. De får vända sig till andra leverantörer.
Kan ni förlora så många kunder att ni förlorar på att göra den här investeringen?
-Det är omöjligt för mig att sia om.
En annan fråga som kommit upp i samband med investeringen i är hur elandelslaget kan göra dyra nyinvesteringar när elpriserna är på väg att skjuta i höjden.
-Den här satsningen är inte för 2008, den är långsiktig. Vi behöver hitta en lösning som är stabil och inte påverkas av oljepriset.
-Visst skulle vi kunnat hålla igen och på så vis hålla nere elpriset. Men samtidigt som vi sköter den dagliga basen så måste vi titta på framtiden, annars hamnar vi en sämre situation senare, säger Jan Wennström.
"De flesta vill inte stöda kärnkraft"
Så säger Maria Stenroos vid Agenda 21 om att Ålands elandelslag köpt in sig i kärnkraft.
ENERGI Vid Agenda 21 tycker man att Ålands elandelslag fattat ett beklagligt beslut.
-Kärnkraft är en ohållbar satsning, säger Maria Stenroos.
Hon och de övriga på kontoret anser att det är fel att över huvud taget använda sig av kärnkraft för att producera el.
-Det har ingenting med hållbar utveckling att göra! Vid själva uranbrytningen blir det giftiga avfall, transporterna innebär stora risker, själva kärnkraftverket är en risk och sedan måste man ha en slutförvaring för det radioaktiva avfallet i 100.000 år. Det är att skjuta problemen på framtiden och på kommande generation, säger Maria Stenroos.
"Fel aktivt sponsra"
Hon säger också att hon tvivlar på att gemene man verkligen vill köpa el från ett bolag som satsar på kärnkraft.
-De flesta av oss vanliga ålänningar, däribland jag själv, är nog emot det. Jag tycker att man kunde ha satsat på något mer mindre kontroversiellt.
-Jag är 100 procent övertygad om att de absolut flesta inte vill bygga ett kärnkraftverk på Åland, men det man inte tänker på är att om något händer vid kärnkraftverken omkring oss drabbas vi också.
Att elen till Åland även i dag till viss del är kärnkraftsel, tycker Maria Stenroos är en annan sak.
-Jag tycker att det här är värre. Nu går man aktivt in för att sponsra kärnkraften och det tycker jag är fel, säger hon.
Matilda Andersson