Ålandsbanken informerade häromdagen sina kunder om att man tänker höja en rad avgifter från den 1 juni. I flera fall inför banken helt nya avgifter och på många punkter uppgår höjningarna till 30-40 procent. Reaktionerna från fältet har inte låtit vänta på sig och Ålandstidningen har tagit emot kritiska samtal från upprörda kunder.
– Det är direkt stötande att höja avgifterna på det här sättet, när inflationen är historiskt låg och vi har en pågående coronakris, inte minst när banken gjort rekordresultat två år i följd, säger en av dem som kontaktat Ålandstidningen.
Mikael Mörn, direktör för affärsområde Åland, bemöter kritiken och säger att de nu aviserade avgiftsförändringarna beror på skärpta regelverk kring uppgifter om kundkännedom för att kunna förhindra penningtvätt och annan ekonomisk brottslighet, som i förlängningen för ofta används för att finansiera grov kriminalitet.
– Bankens grunduppdrag är att erbjuda effektiva betalningstjänster, men i dag måste vi också känna våra kunder och kunna identifiera avvikande transaktioner som kan vara kopplade till brottslig verksamhet. Det innebär mera administrativt arbete med utredningar och övervakning för att förhindra betalningar som inte har en legal grund. Vi har sett att antalet kärleksbedrägerier och investeringsbedrägerier har ökat, dels för egen vinning men även för att finansiera grövre brottslighet.
Aktiva kunder drabbas ej
Några plock ur den nya prislistan visar att ÅAB tänker införa en kontoavgift på två euro per månad för privatkunder som inte hör till någon förmånsgrupp som premium, private banking, senior, barn eller ungdomar.
– Den avgiften gäller inte heller dem som har kort, lån, kreditlimit, mobilbank eller internetbank. I praktiken kommer avgiften att drabba personer mellan 30 och 64 år som har en annan huvudbank. Vi ser att det finns många passiva konton, tomma konton och sådana som har ett saldo som är mindre än en euro.
Han tror att kunderna i många fall har behållit kontot för att det kan vara bra att ha någon gång.
– De som har ett passivt konto hos oss uppskattar sällan eller har svårt att förstå varför vi begär in information om deras ekonomi och betalningar. Nu blir det ett tillfälle att städa upp och det har redan gett resultat. Vi har haft många som hört av sig för att avsluta sina konton. Därför är det bra att få reaktioner, det är svårt att nå ut med budskapet varför vi inför en kontoavgift.
Har släpat efter
För korttuttag i annan valuta än euro höjs både den fasta avgiften och provisionen. På ett uttag på 2.000 kronor innebär det att avgiften stiger med 45 procent, från 5,44 till 7,91 euro.
–Vi rekommenderar att kunderna betalar med kort direkt i stället för att lyfta kontanter, säger Mikael Mörn.
Avgiften för bankfack bestäms av fackets höjd. För den minsta typen, 75 millimeter, höjs avgiften med 71 procent, från 35 till 60 euro. De större facken blir mellan 29 och 75 procent dyrare.
– Det är en anpassning till dagens nivå. Avgifterna har varit oförändrade väldigt länge. De har faktiskt inte höjts sedan 2002.
Mycket mera jobb
Även serviceavgifterna för företag höjs på liknande sätt. Dessutom införs en ny månadsavgift på fem euro för flertalet kontotyper.
Att öppna eller ändra ett företags- eller ett föreningskonto är nu gratis, men där tänker banken börja debitera 50 euro för öppning och 25 euro för ändringar, exempelvis av dispositionsrätten.
– Även på företagssidan finns motsvarande krav på kundkännedom. Där är det ännu mera jobb med nya kunder eftersom vi även ska veta vilka som är huvudsakliga förmånstagare, i praktiken de större ägarna och styrelsemedlemmarna. Vi måste även utreda dem, ofta fem-tio personer. Banken är också tvungen att fortlöpande uppdatera sina uppgifter om företagen, förklarar Mikael Mörn.
Små föreningar får rabatt
Han tillägger att det även i föreningar ofta handlar om flera personer som man måste inhämta uppgifter om.
– Vissa typer av föreningar och enklare sammanslutningar som väglag får rabatt och betalar halv månadsavgift. De har sällan några överskott, utan det är fråga om att täcka utgifterna. Konton som hör till barn- och ungdomsverksamhet, till exempel klasskassor, är befriade från avgifter.
I sitt bokslut för 2020 redovisade banken en vinst på drygt 31 miljoner euro, efter att provisionsintäkterna, dit avgifterna hör, ökat med åtta miljoner till 66 miljoner euro.
Är inte avgifterna en viktig del av bankens intäkter?
– Det finns ingen koppling till resultatet i det här fallet. Det handlar som sagt om att vårt arbete med att känna kunderna och förhindra brottslighet har ökat. Jag tror att även konkurrenterna har en likartad prisbild i sina koncept. För oss är det viktigt att vi ska vara alla ålänningars bank. I Finland och Sverige finns det däremot ett större fokus på tillväxt och tjänster som är knutna till provisioner.