Förra veckan skrev Ålandstidningen om att skolor i Jomala serverar färdigskalad svensk potatis som kostar hälften så mycket som åländsk och sparar arbetstid i köket.
– I Sverige får man sätta så mycket fosfor som grödan anses behöva och det gör att de får större skördar. Det gäller inte bara potatisen utan också andra grödor. Här är vi styrda av vårt miljöersättningsprogram, säger Birgitta Eriksson-Paulson som är ordförande för Ålands producentförbund.
Hon säger att det gör att man inte har samma villkor i produktionen som man har i Sverige.
– Vi får högre produktionskostnader eftersom produktionen är mindre. Det blir en olycklig situation då vi förväntas konkurrera på lika villkor.
Vill inte betala
Nyligen höll Orkla en potatisodlardag med åländska potatisodlare. Johan Holmqvist, själv odlare från Hammarland deltog i den och på plats fanns också en rådgivare från Sverige.
Johan Holmqvist är också viceordförande i Ålands producentförbund och har mycket kontakt med svenska potatisodlare. Han bekräftar att Sverige har andra gödselbestämmelser än de som finns på Åland.
– I Sverige får man använda sig av mycket mer fosfor än vi på Åland får och det gör att de får bättre skörd. Här på Åland motiverar man mindre fosfatgiv med miljöskäl, säger Johan Holmqvist.
Men är det inte en bra sak, att man med hänsyn till miljön inte får använda hur mycket fosfater som helst?
– Självklart måste vi ta ett miljöansvar. Mer användande av fosfor leder till mer utsläpp per hektar. Men det är också frustrerande att priserna därmed blir högre och att det offentliga Åland som sätter reglerna kring sådana här miljöbestämmelser sedan inte vill betala för merkostnaderna.
Han säger att vi alla måste vara med och betala om vi vill ha lokalproducerad mat.
– Det är lika illa för Östersjön med utsläpp från svenska sidan som det är med utsläpp från Åland.