Hönshirs liknar lite majsplantor och bladen påminner om vass. Men när man ser axen märker man att de inte liknar något annat.
– Tyvärr har hönshirsen blivit jättevanlig i år. En av flera orsaker kan vara den varma perioden vi hade i maj, säger Joachim Regårdh.
Det har funnits hönshirs på Åland förut. Enligt Joachim Regårdh fanns enstaka plantor i lökland för cirka 30 år sedan.
– Men jag har inte upplevt det som något problem förrän nu. I fjol hittade lantbrukarna någon enstaka planta och i år är det knökfullt och vad jag har förstått finns den på hela Åland.
Det är en tropisk växt som trivs i bland annat risodlingar och den trivs bland glesa grödor som lök, potatis och majs.
Ett av världens värsta ogräs
Hönshirsen är ett av världens värsta ogräs. Enligt livsmedels- och jordbruksorganisationen FAO är det den tredje värsta ogräsarten i världen. Med det förändrade klimatet trivs numera hönshirsen även i Norden. Det är ett grovt gräs som helt tar över på platsen där den växer. Gräset är även svårbekämpat.
– Växten är värmeälskande och gror när det blir 13 till 15 grader i jorden.
Det finns ändå en del som man kan göra förebyggande. Joachim Regårdh säger att det är viktigt att genast ta bort plantor för hand då de upptäcks.
– Det är viktigt att bränna upp det och inte slänga det på komposten. Det ska behandlas som flyghavre. Det går även att bekämpa hönshirs kemiskt men det är problematiskt då plantan gror så sent. Den gror under en längre period och då har man ofta passerat stadiet när det är tillåtet att sprida kemisk bekämpning. Det är ju väldigt reglerat. Men man kan också etablera konkurrens och odla vall och gräs.
Det är också viktigt att rengöra maskinerna mellan fält.
– Har man kört på ett skifte som är infekterat är det viktigt att göra rent tröskan.
Hönshirs är en riktig överlevare som drar åt sig mängder av näring.
– Man har sett att den kan ta upp 80 procent av den kväve man lagt ut. Den konkurrerar helt enkelt ut andra grödor.
Det är lite oklart hur växten har kommit hit.
– Den kan ha kommit hit på många sätt. Med frön, kanske via begagnade maskiner.
Är du orolig över situationen som den är i dag?
– Ja, jag börjar bli lite orolig, situationen har förändrats så snabbt. Men jag tror inte det är hopplöst.
Håller med
Lantbrukaren Michael Mattsson i vestansunda, Jomala säger att det stämmer att hönshirs ökat märkbart.
– Jag ser den lite överallt nu.
Michael Mattsson odlar lök, potatis och spannmål. Den första gången han fick syn på hönshirs var den varma sommaren 2018.
– Då såg jag att det fanns enstaka plantor. Men i år har den ökat märkbart, alla lantbrukare som jag har kontakt med säger samma sak.
Har du kontroll på situationen?
– Ja, det tycker jag, jag håller hela tiden ögonen öppna. Men det är svårt när man hittar den på ställen man inte är beredd på. Jag gör vad jag kan, jag plockar den och använder mig av kemisk bekämpning. Men upptäcker man den inte blir det problem framöver, den har spritt sig med en väldig fart.