Vägtrafiklagen säger att hästar ska betraktas som långsamtgående fordon och ska vara på allmän väg och inte på gång- och cykelbanor.
En som är besviken på lagens utformning är Pia Eriksson, verksamhetsledare för Ålandstravet.
– Egentligen är det här inte något nytt, så här var också den gamla lagen utformad. Men jag tycker att lagstiftaren borde ha uppmärksammat det här och ändrat det. Bilarna kör i dag fortare än förut, säger Pia Eriksson.
Hon säger att trafikanter knappast uppskattar att hästar håller till på allmän väg.
– Jag tror inte att någon av oss som har hästar frivilligt väljer att vara i trafiken men ibland har man inga andra alternativ. Det kan vara en transportsträcka för att ta sig till en skogsstig, till en träningsplats eller till en tävling.
Hon menar att det går bra att träna en häst att vara i trafiken.
– Hästen kan bli trafikvan, men de är också levande varelser vars humör kan variera. Man kan dessutom konstatera att många i trafiken inte respekterar hästar och kör på tok för nära eller kör om för hårt. Det finns dessutom ljud de är väldigt rädda för i trafiken, till exempel det pysande ljudet från luftbromsar.
Även motorcyklar och mopeder kan utgöra ljud som de blir rädda för.
– Bara man visar hänsyn och kör försiktigt så brukar det lösa sig.
Elevernas trygghet går först enligt henne.
– Har man unga elever med några unga ledare är det kanske inte så bra att släppa ut dem i trafiken. Jag sätter mina elevers säkerhet först och så länge jag inte får några reprimander för det fortsätter jag.
Förstår du argumentet med att det är viktigt att skydda gångare och cyklister på gc-banan?
– Ja, det gör jag men förstår inte då varför elmopederna tillåts. De har betydligt högre hastighet. Visst hästar är tunga, men går väldigt sakta. Det är ingen som kommer i full galopp.
”Övervakar lagen”
Överkommissarie Benjamin Fellman säger att polisen har kontaktats i den här frågan.
– Hästägare har tagit kontakt och varit oroade över hur regleringen är formulerad. Men egentligen är det här en fortsättning på hur det har varit förut. Hästar ska enligt huvudregeln inte vara på gc-vägen.
Han säger att det är upp till lagstiftaren att göra sitt jobb och upp till polisen att övervaka att lagen följs.
– Övervakande myndighet kan fråga en ryttare på gc-väg vilka skäl han eller hon har att befinna sig där. Lagen har undantagsmöjligheter. Om förklaringen köps, så slutar ärendet där. Om förklaringen inte köps kan det bli en påföljdsavgift. Den kan man överklaga hos polismyndigheten inom 30 dagar.
Benjamin Fellman säger att det är viktigt att hästägaren och/eller ryttaren känner sitt djur.
– Man behöver veta om det är förenligt med gott ansvarstagande att ta hästen till allmän väg eller om det är bäst att sköta transporten på annat sätt.
Han är inte alls överraskad att frågan har väckt debatt.
– Vägtrafiken berör oss alla. Men det är samma skyldigheter som tidigare. Man måste visa aktsamhet och ta i beaktande hastighet, avstånd och ha tolerans och respekt för andra trafikanter.