När användningen, och utvecklingen för havets framtid, ska planeras är det av stor vikt att känna till behov och önskemål från alla sektorer som ser havet som en resurs. Därför tar man nu bland annat hjälp av allmänheten.
I enkäten kan allmänheten exempelvis märka ut, för dem speciellt viktiga vattenområden, på en karta. Det går också att specificera om man anser områden vara viktiga ur ett yrkesmässigt perspektiv, eller om man har känslomässiga band till området i fråga.
Åland täcks av ungefär 88 procent vatten, enligt ett pressmeddelande från landskapet. Befolkningen har därför historiskt haft en anknytning till havet. Även i dag har havet en stor betydelse genom exempelvis rekreation, turism, fiske, transport och sjöfart.
Havsplanering är kortfattat en form av planering för att främja en hållbar utveckling, samt god vattenkvalitet i havs- och kustområden. Alla medlemsländer inom EU ska ha en havsplan 2021.
Planen fortskrider
Enligt Stefan Husa vid landskapets miljöavdelning är tanken med enkäten att ge människor möjlighet att berätta sin egen syn på saken.
– Planen fortskrider hela tiden, därför vill vi ha så bra bakgrundsmaterial som möjligt. Då kan vi ge korrekta rekommendationer på användningsändamål, vi vill ju inte ta bort några områden för människor.
Hur stor hänsyn kommer att tas till enkätsvaren när havsplanen ska utarbetas?
– Det beror ju lite på responsen, men generellt kan man säga att ju fler svar, desto större hänsyn tas. Vi lever i ett demokratiskt samhälle. Om många lägger stor vikt vid att bevara ett särskilt område ökar naturligtvis chanserna.
Stefan Husa säger också att han inte vill ge de stora löftena.
– De måste politikerna ge, vi tjänstemän följer sedan de politiska besluten.
Hur länge är enkäten tillgänglig?
– Enligt planen till mitten av april. Havsplanen implementeras i mars 2021, innan dess vill vi ha all tänkbar fakta på bordet.
Peter Pussinen