Dagen efter den stora champagnebjudningen i Alandica sprids nyheten om vår lilla ögrupp världen över. På torsdagsmorgonen hade redan hundratals artiklar om champagnen på otaliga språk publicerats.
CHAMPAGNEN Det tog inte länge för champagneyran i Mariehamn att sprida sig som en löpeld världen över. Det behövs bara en snabb sökning på Google för att se att hela internet bubblar av nyheten om det som hände på Åland i onsdags.
På BBC var inslaget från Mariehamn det femte mest sedda av alla på torsdagsmorgonen. Faktum är att fler personer hade sett inslaget om champagneprovningen under torsdagsmorgonen än inslaget där prins William berättar hur han friade för sin Kate.
Värre än en rockstjärna
Genom att stora nyhetsbyråer som AFP var på plats har en stor mängd tidningar och andra medier valt att plocka upp nyheten, även om de inte själva var där. Medier i allt från Kansas till Kina skriver om drycken. Det är betydligt lättare att nämna vilka stora medier som inte skriver om händelsen (nästan ingen).
Någon som var på plats var Richard Vines, ledande matkritiker på Bloomberg News, en av världens största leverantörer av affärsnyheter. På Bloomberg.com skriver han om sin upplevelse av Mariehamn och champagnen.
Han skriver om det "av Finland kontrollerade öriket" och hur han var en av få journalister som fick smaka på champagnen i Mariehamn, Ålands enda stad. Han skriver om hur alla ville smaka och att Richard Juhlin bedömer att en flaska är värd runt 100.000 euro.
-Om han har rätt har jag just druckit champagne för 10.000 euro på några få minuter. Det är jag inte ens säker på att Keith Richards har lyckats med.
Som en saga
En annan som var på plats var Essi Avellan, Finlands första och Nordens andra person att belönas med titeln "Master of Wine". Kort sagt en vinkritiker och -skribent av högsta rang.
Hon rapporterade dels för Decanter, världens ledande tidskrift om vin, men skriver också om upplevelsen på sin egen hemsida. Enligt Avellan är allt som hämtat ur en sagobok och de två champagnesorterna i sig är "väldigt levande och förvånansvärt friska".
Enligt henne är Juglaren den mer harmoniska och kompletta av de två ädla dryckerna, medan Veuve Clicquotens arom är "överväldigande pugnant och rökig".
I Decanter fortsätter hon att hylla dryckerna.
-Vi är mycket lyckligt lottade att vi har hittat en sådan skatt inom våra gränser. Båda är ädla champagnesorter som ger oss möjlighet att förstå en uråldrig champagnetyp liksom dess fantastiska förmåga att åldras väl.
Enkelt val
Även den amerikanska nyhetsbyrån AP hade en av sina dryga 4.000 anställda på plats, Louise Nordstrom. Hennes rapport från Mariehamn och hur hon upplevde det historiska ögonblicket har publicerats av otaliga tidningar och nyhetssajter.
-Vi fick välja mellan att smaka antingen Veuve Cliquoten eller Juglaren. Lätt, tänkte jag. Jag tar Juglaren eftersom märket inte ens finns längre.
-Jag höjde glaset innehållandes ungefär en tum champagne som hade några små bitar kork i sig men väldigt få bubblor. En nästan svamp- eller jästliknande arom fick snart stiga åt sidan för söta toner av honung - väldigt likt ett sött dessertvin.
Värd 50 euro
Champagnebjudningen prydde även Hufvudstadsbladets förstasida i går. I helsidesartikeln inne i tidningen hyllas champagnen av journalister och experter. Bland annat säger vinexperten att den största vinnaren på allt detta är Åland som får en enorm uppmärksamhet världen även.
HBL:s skribent Helena Forsgård fick också smaka på champagnen. Hon höll med de flesta andra om att champagnen mer smakar som ett dessertvin.
En som inte lät sig imponeras nämnvärt av champagnen var Åbo Underrättelsers vinexpert Aarno Magnusson. Han säger att den är "lite avmattad" men "helt drickbar". Han ger den två flaskor i betyg och skulle själv inte är beredd att ge mer än 50 euro för en flaska.
-Men den kommer ju att kosta skjortan. Landskapsregeringen gnuggar händerna, säger han till ÅU.
Bra sätt att dö på
Nyheten sprids även på olika sociala medier. De få utvalda som faktiskt fick smaka på champagnen har inte varit sena med att Facebooka och Twittra om saken.
Richard Vines har twittrat om sina upplevelser i Mariehamn, och kollegorna är förstås djupt avundsjuka. Emma Bartley, en frilansskribent baserad i London och specialiserad på mat, hälsar att Vines nog bör ringa sjukvården eftersom han kan vara inblandad i en "176 år gammal hygienkatastrof".
Richard Vines skriver då att det kan ju hända att han dör av champagneförgiftning.
-Ja, om man nu måste dö finns det betydligt värre sätt att göra det på, svarar Emma Bartley.
Fredrik Rosenqvist