Det var när landskapsregeringens kulturbyrå inventerade Brändö by i maj 2016 som stenhögen påträffades. I rapporten klassificerade kulturbyrån stenhögen som en kulturlämning. I själva verket var det fråga om en självbyggd stensamling för att underlätta framfarten med fyrhjuling på tomten.
– Jag slängde ihop stenhögen för ungefär ett år sedan eftersom jag ofta rör mig över det området med min fyrhjuling. Det var för att göra det lättare att ta sig fram i terrängen, säger personen som bor på tomten.
Efter att han fått hem delgeneralplanen på posten kontaktade han kulturbyrån för att påpeka felet. Enligt Mikko Helminen var det ett olyckligt misstag som bland annat berodde på tidsbrist.
– Dels var vi tvungna att agera ganska snabbt vilket innebar att vi inte hann gå igenom tidigare arkiv- och litteraturstudier innan fältbesöket gjordes. Dels gjordes fältbesöket väldigt överskådligt i och med att det bara var en person som arbetade under en dag, säger han.
Och fortsätter.
- Det vad vi väljer att notera vid arkeologiska besiktningar och inventeringar som kulturlämning ska givetvis inte täcka lämningar som uppenbarligen har konstruerats alldeles nyligen. Det är på vårt ansvar.
Arkeologisk inventering
Kulturbyrån kontaktades för att göra en arkeologisk inventering när Jomala kommunstyrelse beslutade att delgeneralplanlägga området med anledning av att markägarna ville stycka tomterna.
I sitt beslut till Jomala kommun konstaterade kulturbyrån att det inom det berörda området fanns både fast fornlämning, maritimt kulturarv och skyddsvärda kulturmiljöer, det vill säga kulturarv.
Stenhögen i Brändö by klassificerades som en kulturlämning, det vill säga en kulturhistoriskt intressant eller skyddsvärd lämning. Kulturlämningar omfattas dock ej av landskapslagen om fornminnen eller landskapslagen om skydd av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse.
– Givetvis avråder vi folk att undvika skadegörelse vid kulturlämningar men ett kulturminne står inte under skydd av lagen och behöver således inte beaktas på samma sätt. Det hindrar inte någon från att till exempel fortsätta använda körvägen, säger Mikko Helminen.
Den egenmonterade stenhögen är emellertid fortfarande klassificerad som en kulturlämning i den rapport som stod som underlag till kulturbyråns utlåtande i planärendet. Men Mikko Helminen ser inga större problem med det.
– Det var mest en iakttagelse vi gjorde. Rapporten var bara en bilaga till utlåtandet i det specifika planärendet. Kulturbyrån ställer sig givetvis öppen till att besöka platsen igen och göra en ny bedömning.
Arkeologiska inventeringar görs först av en arkeolog som besiktar fältet. Därefter lämnar arkeologen sin rapport till överantikvarien som underlag till handläggandet av ärendet.
Kevin Eriksson